fbpx

5 februarie, 2025

Ucraina este deschisă la „investiţii” din partea aliaţilor săi atât timp cât aceştia o ajută să lupte împotriva Rusiei, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, după ce Donald Trump a cerut Kievului să furnizeze metale rare în schimbul ajutorului militar american.

Liderul de la Kiev a mai declarat că echipa sa a discutat săptămâna aceasta cu consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump şi cu trimisul acestuia care se ocupă de războiul dintre Rusia şi Ucraina, iar în prezent se lucrează la organizarea unei vizite a unei delegaţii americane în Ucraina, relatează The Guardian.

Zelenski: „Avem deja date de lucru pentru momentul când va sosi echipa americană”

Kievul a încercat să stabilească relaţii strânse cu noua administraţie a lui Trump, care a spus că doreşte să pună capăt rapid războiului de aproape trei ani. „Avem deja date de lucru pentru momentul când va sosi echipa americană. Acum se convine asupra datelor şi membrilor delegaţiei, iar noi aşteptăm echipa. Vom lucra împreună”, a declarat marţi Zelenski într-o întâlnire cu presa.


El a spus că şeful său de personal, Andrii Iermak, a vorbit cu Michael Walz, consilierul pentru securitate naţională al lui Trump, iar cu o zi înainte echipa sa a vorbit şi cu Keith Kellogg, trimisul special al lui Trump pentru Ucraina şi Rusia.

Iermak a informat că a vorbit cu Walz despre situaţia de pe câmpul de luptă şi despre progresele făcute cu mobilizarea în vederea suplimentării forţelor ucrainene – o cerinţă menţionată de administraţia Trump. Cei doi au discutat, de asemenea, despre necesitatea de a organiza contacte personale între Zelenski şi Trump, potrivit comunicatului de la Kiev.

„Pământurile rare” se referă la un grup de 17 elemente apreciate pentru proprietățile lor magnetice și electrochimice unice. Sunt folosite în multe produse moderne, de la smartphone-uri la bateriile vehiculelor electrice până la medicamentele pentru tratamentul cancerului.

China este de departe cel mai mare producător de pământuri rare din lume, reprezentând aproximativ 70% din producția globală. Elementele au fost desemnate drept critice de US Geological Survey pentru sectoare, inclusiv apărarea națională, iar Washingtonul a încercat să reducă dependența de Beijing.

Olaf Scholz este nemulțumit de cererea lui Donald Trump

Scholz a criticat politica externă tranzacțională a lui Trump, spunând că „ar fi foarte egoistă, foarte egocentrică”. Germania este al doilea cel mai mare donator militar al Ucrainei după SUA.


Astfel de resurse ar fi mai bine folosite pentru reconstrucția Ucrainei după război, a spus Scholz, vorbind după o întâlnire a liderilor UE de luni la Bruxelles.

Uniunea Europeană are deja semnat un memorandul cu privire la pământurile rare ale Ucrainei din anul 2021, cand a cooptat Ucraina în lanțul bateriilor europene.

Comercializarea resurselor țării, propusă în ”planul victoriei”

The Kyiv Independent a citat o sursă din biroul prezidențial al Ucrainei spunând că un acord privind resursele țării cu aliații a fost de fapt propus pentru prima dată în „planul de victorie” al lui Zelenski, care include un amestec de stimulente economice și de securitate și cerințe ale aliaților occidentali.

Zelenski a prezentat propunerea liderilor străini în timpul campaniei prezidențiale a SUA, știind că o administrație Trump va adăuga presiune asupra Kievului pentru a ajunge la un acord cu Moscova.

Planul conține oferte privind zăcămintele minerale strategice din Ucraina despre care Zelenski a spus că valorează trilioane de dolari. Printre acestea se numără uraniul, titanul, litiul și grafitul, care nu sunt pământuri rare, ci „alte resurse valoroase din punct de vedere strategic”.

(Citește și: ”Donald Trump vrea pământuri rare din Ucraina în schimbul continuării sprijinului militar: UE are un astfel de parteneriat cu Kievul încă din 2021. Reacții nervoase de la Moscova și Berlin”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: