Administrația Prezidențială a anunțat luni că președintele Klaus Iohannis va efectua, în perioada 22 – 24 martie a.c., o vizită de stat în Republica Turcia, la Istanbul şi Ankara.
Potrivit programului comunicat oficial, la Istanbul, Președintele României va avea o întrevedere cu Guvernatorul provinciei, Vasip Şahin şi cu primarul oraşului, Kadir Topbaş, precum şi o întâlnire cu diaspora românească.
Miercuri, 23 martie a.c., la Ankara, Klaus Iohannis se va întâlni cu omologul turc, Recep Tayyip Erdoğan. Programul vizitei va cuprinde şi întrevederi cu Preşedintele Marii Adunări Naţionale, domnul İsmail Kahraman, precum şi cu Prim-ministrul turc, domnul Ahmet Davutoğlu.
Obiectivul general al vizitei Preşedintelui Iohannis vizează consolidarea cooperării bilaterale pe baza Parteneriatului Strategic dintre România și Turcia, semnat în anul 2011. În cadrul discuțiilor oficiale vor fi abordate o serie de teme ale agendei bilaterale, regionale, internaţionale şi de securitate, precum cooperarea economică, colaborarea în cadrul NATO și în domeniul militar, aspecte privind dialogul UE-Turcia, cu accent pe problemele migrației.
Un prim pas către o cooperare militară mai strânsă a României cu Turcia și cu Bulgaria a fost făcut de Ministerul Apărării, prin vizita de săptămâna trecută, joi, a ministrului Mihnea Motoc la Ankara.
Primul care a lansat public ideea unei cooperări militare în regiunea Mării Negre a fost ambasadorul american la București, Hans G. Klemm. Prezent la seminarul cu tema “Provocări prezente de securitate în spațiul euro-atlantic”, organizat la Facultatea de Studii Europene a UBB, ambasadorul SUA a vorbit despre “amenințarea potențială venită dinspre Rusia” și despre ceea ce Statele Unite, NATO și România fac sau trebuie să facă în această privință.
Mesajul ambasadorului american a fost receptat de guvern, premierul Cioloș anunțând public, după o întrevedere cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg, că România va lua inițiativa întăririi cooperării cu partenerii NATO din regiune- Bulgaria și Turcia.