Președintele Klaus Iohannis îl primește joi la Palatul Cotroceni pe secretarul general NATO Jens Stoltenberg (foto), după ce miercuri, la prânz, l-a primit pe adjunctul Secretarului Apărării al SUA, Robert Work.
Cei doi oficiali străini participă joi, alături de premierul Dacian Cioloș și de alte oficialități americane, la ceremonia organizată la Deveselu, care marchează operaționalizarea companentei românești a sistemului defensiv anti-rachetă din Europa de Est.
(Citiți și: ”Scutul de la Deveselu devine operațional pe 12 mai”)
Potrivit programului comunicat de Administrația Prezidențială, la Cotroceni se vor desfășura convorbiri oficiale, președintele Iohannis și secretarul general NATO având programată ulterior o declarație comună de presă.
În programul înaltului oficial NATO, joi este programată și vizita la sediul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, din București, unde se desfășoară exercițiul Dacian Lynx 2016.
Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit cu secretarul general al NATO în martie, la Bruxelles, cei doi oficiali discutând ”aspecte legate de securitate regională”, dar și detalii ale unei viitoare cooperări Romnânia-Bulgaria-Turcia în zona Mării Negre.
Jens Stoltenbberg a fost prezent la București și anul trecut, cu ocazia inaugurării Centrului de comandă al NATO, aflat în curtea sediului Statului Major al Forţelor Terestre, din Drumul Taberei. Clădirea a fost reabilitată şi dotată cu echipament care să asigure legătura cu comandamentul de la Napoli.
(Citiți și: ”Secretarul general al NATO – vizită la București. Klaus Iohannis a promulgat legea privind staționarea trupelor străine în România”)
Premierul Dacian Cioloș va participa joi la ceremonia organizată la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu, dedicată certificării capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din România.
La eveniment vor participa oficialități ale statului român, reprezentanți ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, Forţelor Navale ale SUA dislocate în Europa şi din cadrul NATO.
Decizia de amplasare la Deveselu a sistemul american antirachetă a fost luată în mai 2011 de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, începerea lucrărilor finnd consemnată oficial în octombrie 2013.
Sistemul scutului anti-rachetă este o primă versiune a unei baze terestre Aegis, o sofisticată colecție de radare, sisteme de control a tirului, computere și rachete de interceptare care împreună cu cele de pe vasele de luptă ale US Navy, dar și pe vase militare ale aliaților este capabil să apere spațiul aerian de atacuri inamice. Sistemul Aegis este capabil să anihileze simultan peste 100 de ținte.
Ultima fază a acestei construcții este reprezentată de instalarea bazei Aegis în Polonia, pentru a proteja nordul Europei. Baza poloneză va deveni operațională cel târziu în 2018 și va include amplasarea interceptorilor SM – 3 Block IIA care sunt mai mari și mai rapizi decât versiunile anterioare.