2 iulie, 2015

iohannis stoltembergSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat joi o vizită în România, unde a avut întâlniri cu președintele Iohannis, Premierul interimar Gabriel Oprea și cu ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Cei patru oficiali au vizitat și prima unitate de integrare NATO din cele 6 care vor funcționa în Europa de Est.

Unitatea de Integrare a Forţelor NATO de la Bucureşti va funcţiona cel mai probabil din toamna acestui an, alături de alte cinci centre similare înfiinţate în Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.


Centrul de comandă al NATO este găzduit de o clădire albă, cu trei etaje, aflată în curtea sediului Statului Major al Forţelor Terestre, din Drumul Taberei. Clădirea a fost reabilitată şi dotată cu echipament care să asigure legătura cu comandamentul de la Napoli.

(Citiți și: ”România noului război rece: Evoluția pregătirii armate de la anexarea Crimeii încoace și perspectivele pe termen scurt”)

”Sunt foarte fericit că pot vizita această unitate NATO şi să văd rezultatele unor decizii pe care le-a luat toamna trecută şi să le văd puse în practică la Bucureşti. Această mică unitate este parte a unui plan mult mai mare. Şase asemenea unităţi sunt amplasate în şase ţări. Această unitate va transmite un mesaj clar: NATO este aici, NATO este pregătit să apere România şi toate celelalte state NATO. Rădăcinile NATO în România sunt foarte adânci şi vor rămâne aşa”, a declarat Jens Stoltenberg, la ceremonia de inaugurare a Centrului de comandă al NATO.

Centrul de Comandă NATO va funcționa potrivit legii promulgate, tot joi, de președintele Iohannis, lege care reglementează staționarea trupelor străine pe teritoriul României.

Actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României a fost adoptat recent de Parlament.


La articolul 2, a fost introdusă litera i, care stabileşte faptul că „prepoziţionarea înseamnă dispunerea produselor militare, echipamentelor şi materialelor din înzestrarea forţelor armate străine şi, după caz, prezenţa personalului de deservire în facilităţi aparţinând autorităţilor publice, în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării unor acţiuni”.

De asemenea, a fost aprobată modificarea articolului 3 din Legea 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României în sensul că „înfiinţarea pe teritoriul României a unor astfel de organisme se face cu aprobarea Parlamentului, la propunerea preşedintelui României, la solicitarea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul CSAT sau în baza tratatelor internaţionale la care România este parte, cu aprobarea preşedintelui, la propunerea ministrului Apărării naţionale şi cu avizul CSAT”.

Totodată, legea stipulează şi faptul că, în cadrul activităţilor specifice, Ministerul Apărării poate pune la dispoziţia forţelor armate străine, gratuit sau contra cost, după caz, poligoane, terenuri, clădiri, tehnică, armament, echipamente şi materiale, precum şi alte bunuri şi elemente de infrastructură din patrimoniul propriu.

Legea mai reglementează şi condiţiile în care forţele armate străine pot prepoziţiona produse militare, echipamente şi materiale şi vizează, totodată, şi optimizarea procedurii de notificare a Ministerului Justiţiei cu privire la eventualele fapte cu caracter penal săvârşite de un membru al forţelor armate străine care participă la operaţiuni executate pe teritoriul României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: