Vizita președintelui Franței la București marchează un reviniment al relațiilor economice româno-franceze, 3 memorandumuri de cooperare în domeniul apărării fiind semnate joi, la Palatul Cotroceni.
O consacrare a principiului enunțat de Emmanuel Macron în declarația pe care a rostit-o în prezența lui Klaus Iohannis: ”O relație bilaterală se construiește și prin relații de afaceri pe care, într-adevăr, vrem să le dezvoltăm”.
Din declarațiile oficiale care au urmat întâlnirii celor doi șefi de state nu sunt însă foarte clare câștigurile politice marcate de părți.
Președintele Emmanuel Macron şi-a exprimat speranţa, în conferinţa de presă comună cu preşedintele român, că un acord privind muncitorii detaşaţi în UE va fi încheiat până la sfârşitul anului. ”Am discutat și un subiect care știu că este foarte important pentru dumneavoastră și vă felicit pentru dorința de a lucra împreună la revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor”, a anunțat președintele francez.
Pe subiectul care are o importanță deosebită pentru Paris, președintele Klaus Iohannis a punctat: ”Este foarte important să evităm implicațiile excesive în această speță. (…) Nu o să stau eu și președintele Macron să elaborăm un draft al acestei directive. Sunt lucrători care aparent încearcă să eludeze sistemul dar sunt și lucrători din Romania care vor să lucreze în Germania, Franța. Trebuie să vedem aceste nemulțumiri pe de o parte în Europa de vest și, pe de altă parte, dorința unora de a trăi mai bine.”
În discursul său, Klaus Iohannis a repetat dorința României de a contribui la reformarea Europei și a transmis că ţara noastră îşi doreşte să devină un ”membru re-fondator” al Uniunii Europene.
De asemenea, Klaus Iohannis a transmis omologului francez că ”obiectivul României de aderare la Spaţiul Schengen rămâne unul de actualitate”.
Președintele Macron s-a referit public numai la chestiunea Schengen. ”Deja, de mai mulţi ani, aveţi tot dreptul să cereţi aderarea la Spaţiul Schengen şi aţi reamintit acest lucru şi ştiu cât de important este acest lucru pentru dumneavoastră. Nu am nicio ideologie în acest sens, sunt total deschis faţă de acest subiect. Însă, trebuie să fiu cinstit, Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine. (…) Dorinţa mea este ca, în următoarele luni, să putem accelera o reformă a regulilor comune în acest domeniu, să le clarificăm, să avem o atitudine mai solidară, un control mai bun al frontierelor, o convergenţă crescută în ceea ce priveşte regulile privind azilul şi primire cetăţenilor din afara UE. (…) Spațiul Schengen trebuie reformat în profunzime și România să intre în acest spațiu întărit”, a declarat președintele Macron