Noul președinte al Argentinei, Javier Milei, a declarat că va concedia aproximativ 5.000 de bugetari angajați în acest an înainte de a fi preluat mandatul, ca parte a eforturilor mai ample de a reduce cheltuielile guvernamentale pe fondul crizei economice în care se află țara.
Milei, care de formație este economist, a semnat un decret pe 26 decembrie care prevede ca guvernul să nu mai reînnoiască contractele de muncă pentru miile de bugetari angajați după 1 ianuarie 2023, potrivit AP.
Cu toate acestea, decretul, care a fost publicat în Monitorul Oficial, include excepții, cum ar fi cazurile în care lucrătorii au fost angajați ca parte a „cotelor reglementate de lege sau altor tipuri de dispoziții speciale”, inclusiv cei cu dizabilități și personalul care este considerat „indispensabil”, potrivit ziarului spaniol El Pais.
Decretul mai menționează că și alte contracte guvernamentale încheiate înainte de 2023 vor fi supuse unei „evaluări exhaustive” în următoarele 90 de zile, mai arată publicația.
În ansamblu, guvernul Milei estimează că peste 5.000 de bugetari își vor pierde locurile de muncă, deși Asociația Funcționarilor de Stat (ATE), un sindicat al bugetarilor, anticipează că aproximativ 7.000 de angajați ar putea fi afectați de această restructurare.
Sindicatele amenință cu greva generală
Principala centrală sindicală din Argentina, CGT, a convocat o grevă generală pentru 24 ianuarie pentru a protesta împotriva primelor decrete și proiecte de lege ale președinției noului președinte ultraliberal, Javier Milei, scrie agenția AFP.
În cadrul unei conferințe de presă, Hector Daer, secretarul general al CGT, a anunțat greva și o mobilizare în fața Parlamentului, care trebuie să voteze proiectele de lege de restructurare a economiei „care sunt îndreptate împotriva întregii societăți” și concentrează „toate puterile publice” în mâna președintelui.
Președintele argentinian ultraliberal Javier Milei a anunțat miercuri, 21 decembrie, o restructurare masivă a celei de-a treia economii din America Latină, semnând un decret menit să modifice sau să abroge peste 300 de reglementări, inclusiv cele privind chiriile, privatizările și legislația muncii.
Printre măsurile anunțate se numără abrogarea legii care plafonează chiriile „pentru ca piața imobiliară să poată începe să funcționeze din nou fără probleme”, a explicat președintele, care a fost ales în noiembrie și a preluat mandatul la 10 decembrie. De asemenea, vor fi abrogate legile care împiedică privatizarea companiilor publice, precum compania aeriană Aerolineas Argentinas și grupul petrolier YPF.
Toate companiile publice vor fi transformate în societăți pe acțiuni în vederea privatizării lor, a declarat Javier Milei. Șeful statului a anunțat, de asemenea, o „modernizare a dreptului muncii” pentru a crea mai multe locuri de muncă, modificarea dreptului societăților comerciale pentru ca cluburile de fotbal să poată fi transformate în societăți pe acțiuni, precum și o serie lungă de alte măsuri de reformă în sectoarele turismului, sănătății, internetului, transportului aerian, produselor farmaceutice, viticulturii și comerțului.
***