16 februarie, 2017

Cel târziu la jumătatea săptămânii viitoare va fi numit noul ministru al Justiției, iar acesta va fi din afara lumii politice, a anunțat premierul Sorin Grindeanu joi, La Bruxelles, la conferința de presă organizată cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. 

Este prima vizită în străinătate a lui Grindeanu, în calitate de prim-ministru, și ea a fost organizată pentru ca acesta să explice executivului comunitar cum s-a ajuns la OUG 13 și dacă puterea de la București va continua lupta împotriva corupției.

Întrebat cine va fi înlocuitorul lui Florin Iordache și ce garanții vor exista că nu se vor mai produce derapaje de genul OUG 13, premierul a anunțat că va avea discuții și în weekend cu persoane cu background profesional imposibil de contestat și, până cel târziu la mijlocul săptămânii viitoare va numi un ministru la Justiție.


”Iau extrem de în serios să propun o persoană neimplicată politic. Am avut discuţii cu unele persoane cu un background profesional dincolo de orice contestare. Întâlnirile cu persoanele pe care le consider eligibile continuă în zilele următoare, inclusiv în weekend. Cel târziu la mijlocul săptămânii viitoare o să fac o propunere şi ar putea fi o persoană care nu face parte din coaliție, adică este apolitică”, a declarat Grindeanu.

Potrivit unor informații pe surse, el ar fi discutat cu doi oameni din domeniu percepuți ca fiind împotriva anticorupției – judecătorii Dan Lupașcu și Dana Gîrbovan.

Frans Timmermans a fost întrebat de jurnaliști dacă are o listă cu teme pentru premierul Grindeanu, așa cum în 2012 Jose Manuel Barroso i-a înmânat premierului Victor Ponta în 2012.

Oficialul european a explicat că toate recomandările sunt cuprinse în ultimul raport MCV: „Vrem să ajungem în situația în care lupta anticorupție să fie ireversibilă, fără legătură cu politica de partid. Vrem ca cetățenii români să fie siguri că țara nu mai e coruptă”, a spus Frans Timmermans.


El a salutat abrogarea OUG 13 și a spus că i-a cerut premierului ca orice introducere a legislației europene sau a deciziilor CCR în interiorul codurilor penale să se facă transparent, pentru ca toți cei interesați să fie implicați și să vadă ce se întâmplă, pentru a se evita orice neînţelegere, orice idee că acest lucru s-ar face pentru a slăbi lupta împotriva corupţiei.

Este important ca lupta împotriva corupției să păstreze intensitatea și ritmul de până acum, a mai adăugat el.

În ceea ce privește MCV și posibilitatea ca acesta să fie eliminat înainte de încheierea mandatului actualei Comisii (în 2019), Timmermans a explicat că România se află în ultima fază a maratonului, dacă se iau în considerare progresele justiției din ultimii ani, dar depinde de cei de la putere ce se va întâmpla:

”Totul depinde de alergător. Viteza reprezintă hotărârea Guvernului României şi a Parlamentului României. Comisia poate ajuta, poate asista, dar nu poate dicta viteza.

Aceasta este decisă de autorităţile române, care pot spune când vor trece linia de sosire.

Este important să se continue şi noi încurajăm Guvernul României să facă toţi paşii în această direcţie (spre linia de sosire – n. red.)”.

Declarațiile premierului Sorin Grindeanu

  • Am reiterat poziția noastră fermă de a continua lupta împotriva corupției
  • Eu pot să vă asigur de (…) dorința noastră de a avea viteza corectă, astfel încât următorul raport să fie unul foarte bun (…) Îmi doresc 2019, fără MCV, normal.
  • Dorim ca dezbaterile despre Justiție să aibă loc în Parlament, cu implicarea ONG-urilor, astfel încât deciziișe CCR legate de articole din Codul Penal să poată fi aprobate în Parlament
  • O să transmitem ce dorim să fie clarificat astfel încât să îndeplinim tot ce avem de îndeplinit în MCV
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: