15 martie, 2021

Lucrările de pe Prelungirea Ghencea, dintre străzile Brașov și Râul Doamnei, vor fi finalizate în acest an, a anunțat luni primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, într-o conbferință de presă în care a prezentat bugetul pentru anul 2021. Bugetul pe acest al Primăriei Municipiului București (PMB) este de aproximativ cinci miliarde de lei, din care doar 200 de milioane vor fi distribuiți capitolului de investiții. Aproape jumătate din fondurile totale va fi folosită pentru plata subvențiilor la căldură și transport, precum și pentru acoperirea unor datorii.

Într-o situație financiară dificilă, PMB se bazează în viitorii ani pe fondurile europene ca să deruleze proiecte de investiții, a explicat Nicușor Dan. El a informat că PMB a propus pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) proiecte în valoare de 7 miliarde de euro.

România va primi prin PNRR 95,2 miliarde de euro.

Principalele capitole din bugetul estimat la cinci miliarde lei:

  • Subvenția la caldură – 1,150 miliarde lei, dintre care 200 milioane reprezintă datorie și 950 milioane este valoarea pentru subvenției din 2021.
  • Transport – 950 de milioane de lei – 150 milioane datorii și 800 milioane de lei subvenția pentru anul în curs.
  • Datorii returnate – aproximativ două miliarde lei (430 milioane lei din hotărâri judecătorești, dintre care 375 milioane lei pentru Costică Constanda; datorie publică rate și dobânzi – 275 milioane lei; datorii la proiectele de investiții – 165 milioane lei la Otokar, constructori – 400 milioane lei; alte datorii curente de funcționare 200 milioane lei; datoria catre ANAF – 900 milioane lei).
  • Salariile din PMB vor fi plafonate la nivelul anului 2020
  • Banii pentru concerte, târguri și festivaluri se reduc drastic. ”Bugetul 2019 a fost 200 milioane lei, ce propunem în 2021 sunt câteva milioane lei pentru evenimente culturale de notorietate”, a explicat Nicușor Dan.
  • Nu se alocă bani pentru statui sau campanii publicitare.
  • Campionatul european de fotbal, care urmează să aibă loc în acest an, dar şi pentru sprijinirea sectorului cultural independent – 3 milioane de lei pentru teatre independente; 5 milioane de lei pentru concursuri de proiect.

„Reducem substanţial banii pe festivaluri, târguri, decoraţiuni şi alte asemenea. Bugetul pentru asemenea evenimente a fost în 2019 de peste 200 de milioane de lei. Bugetul pe care îl propunem pentru 2021 este de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate, ajunse unele la zece ediţii. (…) Renunţăm la achiziţii de autovehicule – nu este o prioritate. Nu alocăm bani pentru noi statui. (…) Nu alocăm bani pentru campanii publicitare”, a precizat edilul general, citat de Agerpres.

Investiții prevăzute în buget

  • Suma totală se ridică la aproximativ 200 de milioane de lei, alte 200 milioane lei urmând să fie investite din fonduri EU:
  • Termoficare – 140 de milioane de lei.
  • Spitale – 30 milioane lei.
  • Consolidarea clădirilor cu risc seismic – 35 milioane lei.
  • Doamna Ghica – se vor plăti doar datoriile acumulate în 2021.
  • Reparații străzi- 5-10 milioane lei.
  • PUG-ul nou – circa 3 milioane lei
  • Semaforizarea inteligentă – 5 milioane lei.

PNNR – PMB a propus proiecte în valoare totală de 7 miliarde de euro

O pondere importantă a finanţării investițiilor urmează să provină din fonduri europene, în contextul în care PMB a propus pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) proiecte în valoare de 7 miliarde de euro, a declarat primarul Nicușor Dan.

„Cu resursele foarte limitate pe care le avem la dispoziţie pentru 2021, vrem să începem sau să continuăm nişte investiţii importante pentru bucureşteni – în primul rând, pe reţeaua de termoficare; (…) pentru Prelungirea Ghencea, segmentul dintre Strada Braşov şi Strada Râul Doamnei, ca să încheiem această lucrare; pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic – avem 12 şantiere deschise şi ne mai propunem deschiderea a altor 17; investiţii în reţeaua de spitale pe care le gestionăm, în special pe zona de instalaţii şi pe zona de securitate la incendiu”, a explicat Nicuşor Dan.

 


 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: