Autoritatea pentru Digitalizarea României anunţă că restabilirea funcţionării platformelor aflate în gestionarea sa, printre care Ghiseul.ro şi SEAP, se va extinde până în 17 februarie. Echipele lucrează pentru securizarea datelor cetăţenilor şi companiilor, iar licitaţiile SEAP se prelungesc pentru o dată care va fi comunicată ulterior, transmite ADR.
”Ca urmare a problemelor legate de infrastructura tehnică, specialiştii ADR lucrează în permanenţă pentru remediere. Este nevoie să păstrăm în deplină siguranţă datele cetăţenilor şi companiilor, astfel încât vom extinde activitatea de mentenanţă şi restaurare până la data de 17 februarie”, a transmis instituţia.
Preşedintele ADR, Dragoş Cristian Vlad, a precizat că, pentru recuperarea şi punerea în funcţiune a sistemelor SEAP, Ghiseul.ro, precum şi a serviciilor interne ale ADR, specialiştii IT lucrează pe 2 linii de acţiune:
- Restaurarea dispozitivului de stocare afectat în urma fluctuaţiei de energie
- Restaurarea în regim temporar a maşinilor virtuale aferente sistemelor interne ADR care deservesc servicii pentru sistemul SEAP.
”Luăm toate măsurile pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a serviciilor şi redarea accesului utilizatorilor la toate sistemele pe care ADR le gestionează. Punem pe primul loc siguranţa datelor pe care le gestionăm şi securizarea sistemelor pentru evitarea unor situaţii similare în viitor”, a transmis Dragoş Cristian Vlad.
Ce se întâmplă cu licitaţiile în derulare
”Pentru respectarea principiului tratamentului egal şi asigurarea nerestricţionată a accesului la procedurile de achiziţie publică din platforma de achiziţii publice, toate procedurile online cu data limită de depunere 11-14.02.2025, precum şi fazele finale de licitaţie electronică cu date limită de depunere 11-14.02.2025, se amână până la o dată care va fi comunicată ulterior”, a mai transmis instituţia.
O altă problemă este cea a subscrierii de titluri Tezaur, accesibilă începând cu această emisiune și românilor aflați în străinătate.
Cumpărarea online era prevăzută între 10 februarie 2025 – 6 martie 2025, pentru persoanele fizice înregistrate în SPV.
Platformele picate, dar fără pierderi de date, spune ADR
Platformele proprii ale ADR – – SEAP, PCUE, SIAE şi GHIŞEUL.RO – sunt indisponibile de marți, din cauza întreruperilor în furnizarea energiei electrice, conform Autorității.
”Procesul de remediere a defecţiunilor apărute, ca urmare a problemelor din reţeaua publică electrică din dimineaţa zilei de 11 februarie, necesită un timp mai mare decât cel estimat iniţial. Experţii Autorităţii pentru Digitalizarea României sunt implicaţi în soluţionarea problemelor, termenul pentru reluarea funcţionalităţilor fiind azi, începând cu ora 18.00”, a transmis ADR.
Instituţia precizează că sistemele (datele/fişierele) nu sunt afectate, dar prezentarea lor în Internet depinde de procesul de restaurare.
Migrarea în cloudul guvernamental – a fost lansată licitația, într-un an vor fi transferate datele din 30 de sisteme și aplicații
Întreruperile intervin la puțin timp după ce ADR a lansat licitația pentru transferarea datelor din platformele statului în cloud-ul guvernamental. Această acțiune este principala prioritate a ADR – procesul de migrare al sistemelor informatice în infrastructuri sigure și scalabile de tip cloud, iar 2025 este anul migrării în cloud, spunea ADR săptămâna trecută.
Săptămâna trecută, ADR a lansat licitația pentru migrarea în cloudul privat guvernamental a minim 30 de sisteme ori aplicații IT prin care statul furnizează servicii digitale către cetățeni.
Investiția dispune de o finanțare de 180 milioane de euro din PNRR, iar migrarea sistemelor IT trebuie făcută până în luna iunie a anului 2026.
Anunţul privind demararea procedurilor a fost făcut de Bogdan Ivan, ministrul economiei şi digitalizării:
„ Am pus în licitaţie publică 180 de milioane de euro pentru migrarea în cloud-ul guvernamental. Ce facem concret? Luăm bani europeni din PNRR ca să aducem 30 de baze de date şi sisteme informatice vechi ale statului român în tehnologia lui 2025, le interconectăm în cloud şi facem ca aceste baze de date să vorbească între ele. Iar atunci când vrei să schimbi un document, ai nevoie de ceva din partea statului român, va fi de ajuns direct de pe telefon, laptop sau tabletă din câteva clicuri să obţii acele documente”.
Și sistemul Sănătății a picat – de cinci zile
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a urmare a problemelor survenite în funcționalitatea Platforma Informatică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (PIAS) a picat de pe 7 februarie, iar CNAS spune că a luat următoarele măsuri:
- derulăm în mod susținut și continuu activități specifice pentru remedierea disfuncționalităților
- acordarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale se face
- în regim off-line
- fără semnarea cu cardul național de asigurări de sănătateȚ.
În data de 7 februarie 2025 pe site-ul www.cnas.ro a fost publicat un anunț privind transmiterea în PIAS de către furnizorii de servicii medicale/medicamente/materiale sanitare specifice/dispozitive medicale a activității efectuate în regim off-line pe perioada indisponibilității platformei informatice, precum și a celei care ar fi trebuit raportată în perioada respectivă.
Acest anunț a fost completat în data de 12 februarie a.c. cu precizări referitoare la regulile de validare:
- ”serviciul medical nu a fost raportat on-line în 3 zile lucrătoare” – pentru perioada 31.01.2025 – până la repunerea sistemului în parametri normali de funcționare
- ”serviciul nu a fost semnat cu cardul” – pentru perioada 12.02.2025 – până la repunerea sistemului în parametri normali de funcționare.
Persoanele asigurate beneficiază de serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale de care au nevoie, în această perioadă.
(Citește și: Platformele digitale ale statului, indisponibile – nu funcționează nici Ghișeul.ro, nici SEAP; sistemul informatic al sănătății funcționează cu sincope)
****