9 decembrie, 2024

Emisiunile de obligațiuni din Europa au atins un nivel record de 1,7 trilioane de euro în acest an, depășind maximul anterior stabilit în 2020, potrivit Bloomberg.

Vânzările de datorii pe piața publică de obligațiuni au atins acest prag joi, conform datelor compilate de Bloomberg. Cifra include emisiunile publice de obligațiuni denominate în euro, lire sterline și dolari Reg S, vândute în Europa.

Statele suverane, instituțiile supranaționale, agențiile guvernamentale, precum și sectorul financiar, au fost în prim-planul acestui val de împrumuturi. Nevoia de a finanța datoriile în continuă creștere a stimulat emisiunile din partea sectorului public, Regatul Unit fiind un exemplu elocvent în acest sens.


Biroul de administrare a datoriei din Regatul Unit a strâns marți 4,25 miliarde de lire sterline printr-o vânzare sindicalizată de datorii. Cererea a depășit 65 de miliarde de lire sterline, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată pentru o obligațiune indexată la inflație. Țări precum Belgia, Franța, Grecia, Italia și Spania au înregistrat, de asemenea, oferte record pentru datoriile lor.

Volumul noilor emisiuni este impresionant, având în vedere că depășește recordul stabilit în urmă cu patru ani, când statele au fost nevoite să-și consolideze finanțele publice în contextul creșterii cheltuielilor generate de pandemia de Covid-19.

Volumul masiv de emisiuni a fost absorbit foarte ușor în acest an

„Volumul masiv de emisiuni pe piața obligațiunilor a fost absorbit foarte ușor în acest an,” a declarat Paula Weisshuber, șefa pieței de capital de datorii corporative pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa la Bank of America. „Spread-urile sunt la niveluri atractive, iar emitenții deja au început să se pregătească pentru 2025.”

„O parte din această reziliență se datorează unor factori tehnici, precum intrările pozitive de capital,” a scris Benjamin Melman, director de investiții la Edmond de Rothschild Asset Management, într-o notă.


Se preconizează că vânzările vor fi și mai mari anul viitor și în 2026, pe măsură ce niveluri ridicate de datorii ajung la scadență, a declarat Cem Keltek, strateg de credit la Deutsche Bank Research.

„Principalul risc ar fi o deteriorare rapidă a perspectivei de creștere economică în Europa și amenințări tarifare mai ample din partea SUA decât anticipează piața,” a spus Keltek. „Acestea ar putea afecta sentimentul general al pieței, ar putea opri temporar accesul pe piața primară și ar putea determina emitenții să-și reevalueze strategiile.”

(Citește și: ”Avans de doar 0,8% al PIB în primele 9 luni – Scădere în T3 față de T2 – Ramurile care au tras în jos economia”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: