Prețurile petrolului au scăzut miercuri, în prelungirea scăderilor din sesiunea de tranzacționare anterioară, deoarece piețele au luat în calcul declarea urgenței energetice naționale de către Donald Trump încă din prima zi de mandat și urmăresc cu atenție politicile sale tarifare.
Contractele futures pentru țiețeiul tip Brent au scăzut cu 36 cenți sau 0,5% la 78,93 dolari pe baril, miercuri la ora 7:30 a.m. Contractele futures pentru West Texas Intermediate din SUA au scăzut cu 46 cenți sau 0,6% la 75,37 dolari pe baril.
SUA renunță la politicile climatice
Prețurile petrolului au început să scadă de marți după ce Trump a prezentat un plan amplu de maximizare a producței de petrol și gaze naturale, inclusiv declararea unei urgențe energetice naționale pentru a accelera acordarea permiselor de foraj, ridicarea interdicției de înființare de noi explorări offshore de hidrocarburi în platoul continental și părăsirea Acordului climatic de la Paris.
„Jucătorii din piață încearcă să asimileze semnalele mixte pe care le transmite Trump 2.0 pentru evoluția prețului petrolului”, a declarat Yeap Jun Rong, strateg de piață la IG, citat de Reuters.
Este puțin probabil ca cea mai recentă politică energetică a lui Trump să stimuleze investițiile pe termen scurt sau să impulsioneze creșterea producției din SUA, au scris analiștii de la Morgan Stanley într-o notă, adăugând că s-ar putea, totuși, să stopeze scăderea cererii de produse rafinate.
Refacerea rezervei de petrol a SUA
De asemenea, analiştii au pus la îndoială dacă promisiunea lui Trump de a reumple rezerva strategică va aduce modificări cererii de petrol, deoarece administraţia Biden cumpăra deja petrol pentru stocul de urgenţă.
De asmenea, analiștii au pus la îndoială dacă promisiunea lui Donald Trump de a reface rezerva strategică va aduce modificări cererii de petrol, deoarece administrația Biden cumpăra deja petrol pentru a reumple rezerva de stat.
De asemenea, investitorii sunt precauți, deoarece Trump a spus că se gândește să impună tarife de 25% la importurile din Canada și Mexic de la 1 februarie, și nu din în prima zi de mandat, așa cum a promis anterior.
Temperaturile scăzute din SUA majorează cererea
„Atenția pieței petroliere se îndreaptă încet de la sancțiunile SUA împotriva Rusiei către potențiala politică comercială a președintelui Trump”, au spus miercuri analiștii ING, adăugând că sistemul energetic este supus presiunii din cauza amenințării tot mai mari a tarifelor.
Președintele SUA a spus că guvernul său va înceta „probabil” să mai cumpere petrol din Venezuela, unul dintre principalii furnizori de petrol ai țării.
Între timp, o furtună puternică de iarnă s-a dezlănțuit marți în regoiunului Golfului însoțită de temperaturi minime record.
Producția de petrol din Dakota de Nord este estimată să scadă cu 130.000 până la 160.000 de barili pe zi (bpz) din cauza vremii extrem de rece și a provocărilor operaționale conexe, a declarat marți operatorul sitemului de conducte ale statului.
Impactul furtunii asupra operațiunilor de petrol și gaze a rămas limitat în Texas, cu întreruperi minime ale fluxului de gaze, ceva întreruperi de curent și penurie de carburanți la benzinării, deoarece multe drumuri și autostrăzi au rămas închise.
***