7 iunie, 2023

Peste 120.000 de copii au fost uciși sau mutilați (în medie de 20 pe zi) în zonele de conflict din lume, între 2005 și 2022, conform datelor UNICEF. De asemenea, cel puțin 105.000 de copii au fost recrutați sau folosiți de către forțe armate sau grupuri armate, peste 32.500 de copii au fost răpiți, iar peste 16.000 de copii au devenit victime ale violenței sexuale, mai arată datele Fondului Națiunilor Unite pentru Copii.

În total, pentru perioada 2005 – 2022, ONU a identificat 315.000 de abuzuri grave împotriva copiilor în conflicte, dovadă a impactului devastator al conflictelor asupra minorilor.

ONU a înregistrat, de asemenea, peste 16.000 de atacuri asupra școlilor și spitalelor și peste 22.000 de cazuri de acces umanitar refuzat copiilor.

(Citește și: „Rezoluție a Consiliului Europei: Transferarea forțată în Rusia a copiilor ucraineni echivalează cu un „genocid”„)


„Deoarece acestea sunt doar cazurile confirmate – explică UNICEF –, bilanțul real este probabil mult mai mare. Totodată, multe milioane de copii au fost strămuți din casele și comunitățile lor, și-au pierdut prieteni sau rude sau au fost despărțiți de părinți sau de îngrijitori”. „Orice război este, în cele din urmă, un război împotriva copiilor”, a spus directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, citat de agenția de presă Ansa, preluată de Rador.

„Expunerea la conflicte are efecte catastrofale, care schimbă viața copiilor. Deși știm cum trebuie să acționăm pentru a proteja copiii de război, lumea nu face suficient”. „An de an, Organizația Națiunilor Unite documentează modurile sângeroase, tragice și prea previzibile, în care viețile copiilor sunt smulse. Ţine de noi toți să garantăm că copiii nu plătesc prețul pentru războaiele adulților și să întreprindem acțiunile îndrăznețe și concrete necesare pentru a îmbunătăți protecția unora dintre cei mai vulnerabili copii din lume”, a concluzionat Russell.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: