5 decembrie, 2022

Un proiect de rezoluție aflat în negociere la ONU prevede înființarea unui tribunal de tip Nürnberg, care să tragă la răspundere conducerea Rusiei pentru crimele de agresiune din Ucraina.

Inițiativa, scrie The Guardian, apare pe fondul semnalelor că opoziția SUA față de propunere s-ar putea diminua ca efect al lobby-ului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Declarații ale ambasadorului SUA pentru justiție penală globală

Beth Van Schaack, ambasadorul SUA pentru justiția penală globală, a declarat săptămâna aceasta: „Este ceva ce ar avea o semnificație profundă pentru președintele Zelenski. Este ceva ce își dorește Ucraina și cred că asta va avea o mare greutate. Întrebarea este, vor avea voturi la adunarea generală?”


Oficialul american a precizat „Până acum, toate rezoluțiile adunării generale cu privire la Ucraina au avut succes. Cifrele au fost destul de puternice.”

Curtea Penală Internațională a început deja să investigheze crimele de război din Ucraina, dar conducerea Ucrainei susține că CPI, deși îi poate judeca pe cei acuzați de crime de război individuale, nu poate deschide un proces conducerii Kremlin din cauză că Rusia este nu este semnatară a documentelor ce stau la baza înființării CPI .

Beth Van Schaack, vorbind la un eveniment organizat la Londra, a spus că este posibil ca SUA să declasifice o serie de informații care ar dezvălui cei mai înalți responsabili pentru pregătirea și desfășurarea unui război despre care a spus că încălcă în mod clar Carta ONU.

Ideea tribunalului special prinde suport în UE și Marea Britanie

Semn al progresului înregistrat de lobby-ul diplomatic ucrainean, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut săptămâna trecută, în premieră, înființarea unui tribunal specializat în judecarea crimelor de război din Ucraina.


Ideea are deja un puternic sprijin francez, baltic și olandez, dar poziția SUA și a Regatului Unit a fost mai puțin clară.

Oponenții planului se tem că această mișcare ar diminua statutul CPI și va acționa ca un factor de descurajare pentru ca actuala conducere rusă să ajungă la un acord de pace. Există, de asemenea, îngrijorarea că șefii de stat și miniștrii de externe pot, în temeiul dreptului internațional, să pretindă imunitate funcțională împotriva urmăririi penale în instanțele naționale.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a pledat miercurea trecută în fața parlamentarilor britanici pentru înființarea acestui tribunal special. Tribunalul special a fost propus pentru prima dată de britanicul KC Philippe Sands, câștigând sprijinul fostului premier britanic Gordon Brown.

KC Philippe Sands susține: „Singurii cu adevărat responsabili de agresiune sunt liderii, iar aceasta este singura modalitate de a ajunge la vârful lanțului decizional. Cea mai cumplită crimă este agresiunea.”

ONU a decis deja că Rusia trebuie să plătească despăgubiri de război

La data de 14 noiembrie, Adunarea generală ONU a votat, cu 94 pentru, 14 împotrivă și 73 de abțineri, o rezoluție care susține principiul plății de despăgubiri de război de către Rusia și care înființează un registru de reclamații la Haga care să adune cereri de despăgubire formulate individual sau de către state.

Ucraina dorește ca noul tribunal să înceapă să funcționeze cel târziu în septembrie 2023, deoarece până atunci consideră că va putea finaliza un dosar care conține cel puțin 26.000 de crime de război comise de Rusia în Ucraina, care au dus la moartea a 7.500 de civili, inclusiv 400 de copii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Este poate cel mai important proiect al ONU dupa al doilea razboi mondial. Daca ( dupa toate probabilitatile ) va fi dus pana la capat , ar insemna o revolutie in dreptul international si ar putea deschide calea pentru un proces global al comunismului .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Este poate cel mai important proiect al ONU dupa al doilea razboi mondial. Daca ( dupa toate probabilitatile ) va fi dus pana la capat , ar insemna o revolutie in dreptul international si ar putea deschide calea pentru un proces global al comunismului .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: