Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei au format un grup de lucru cu reprezentanți ai mediului de afaceri pentru a discuta eventuala ridicare a restricțiilor impuse la restaurante și evenimente, în cazul românilor vaccinați și cu teste negativ la Covid-19, conform G4Media. Astfel de soluții ce ar permite deblocarea activității în domenii precum HORECA și cele cultural-artistice și sportive, se discută și în alte state, inclusiv în Germania.
Ar scăpa de restricții, în cazul aprobării unui asemenea proiect, cei care se încadrează într-una dintre cele trei categorii cărora li se eliberează așa-numita adeverința verde europeană : vaccinați, cei care pot dovedi că au trecut recent prin infecția cu SARS-CoV-2 și cei testați negativ cu 24 – 72 de ore înainte de a intra la un eveniment, de exemplu.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține proiectul, pe care îl consideră singura șansă de a reporni economia, potrivit președintelui patronatului HORA, Daniel Mischie.
Acest proiect-pilot nu numai că va permite reluarea activității în unele domenii grav afectate de pandemie, dar ar și impulsiona imunizarea.
Ce avantaje ar avea persoanele vizate:
- persoanele vaccinate sau cele cu test Covid negativ să poată participa la evenimentele la care acum accesul publicului este interzis sau restricționat parțial (competiții sportive, teatru, cinema etc), sau să poată participa fără a le mai fi impuse restricțiile din acest moment (număr maxim de persoane la o masă în restaurant). În restaurante Ar putea apărea două zone distinctecomplet demarcate, cum erau în trecut zonele de fumători și de ne-fumători, explică Daniel Mischie. Persoanele vaccinate sau cu test negativ de covid vor avea acces într-o zonă separată în care nu vom mai fi obligați să se supună resctricțiilor care, în acest moment, limitează la 6 numărul de persoane la o masă sau impun 2 metri între mese. În schimb, persoanele nevaccinate sau fără un test negativ vor intra în altă zonă a restaurantului, unde vor fi valabile restricțiile impuse de autorități.
Vineri, 2 aprilie, reprezentanții mediului de afaceri s-au întâlnit cu ministrul Sănătății și cu cel al Economiei. ”Se dorește un grup de lucru cu actorii privați și autorități, sub directa coordonare a premierului, cu miniștrii Sănătății și Economiei. La finalul acestei săptămâni, secretarul de stat Paul Ene de la Ministerul Economiei va coordona prima întâlnire a grupului de lucru”, a declarat Daniel Mischie, pentru Economedia.
”Ideea e foarte simplă și corectă. Noi venim cu propuneri prin care sectoarele închise complet sau restricționate – restaurante, hoteluri, nunți, evenimente, teatru, cinema, sport – să fie deschise în formula pași mici și siguri până la deschiderea totală. Primul factor luat luat în considerare e sănătatea, nu putem face rabat. De aceea la acest grup de lucru participă ministrul Sănătății”, a mai spus președintele HORA.
Experimente similare în mai multe state UE
În Europa, tot mai multe țări încep să testeze metode pentru redeschiderea economiei, dar și a industriei culturale.
Anglia, de exemplu, va lansa un test privind folosirea paşaportului de vaccinare pentru accesul într-un club de comedie, într-un club de noapte şi la meciurile din Cupa Angliei (FA Cup) în săptămânile următoare pentru a determina cum îşi poate redeschide economia şi cum poate permite accesul la evenimente pentru publicul larg, scrie Reuters, citată de Agerpres.
De asemenea, ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat că persoanele imunizate împotriva Covid-19 ar putea beneficia de libertăți mai mari față de cei nevaccinați, adică să se bucure de același tratament ca cele care au test negativ la coronavirus. În opinia sa, oamenii vaccinați complet ar trebui să poată merge, de exemplu, în magazine sau frizerii după trecerea celui de-al treilea val al pandemiei.
În ianuarie, oficialul se pronunța împotriva unor astfel de discriminări.