Parchetul European efectuează joi percheziţii la mai multe adrese din Bucureşti şi din judeţele Cluj, Sălaj şi Timiş, inclusiv la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Dosarul vizează lucrările la șoseaua de centură a Zalăului, în valoare de 37 de milioane de euro, fonduri europene. Concret, ar fi fost întocmite mai multe acte false pentru a ascunde faptul că nu s-au respectat cerinţele de calitate, iar CNAIR nu ar fi făcut verificările corespunzătoare, acuză EPPO.
”În legătură cu actele de urmărire penală desfăşurate astăzi, la sediul CNAIR, vă comunicăm că oferim tot sprijinul necesar organelor judiciare. Orice informaţie pe acest subiect va putea fi furnizată, conform legii, doar de instituţiile abilitate. Conducerea CNAIR reafirmă determinarea de a nu accepta nicio abatere de la legalitate şi va întreprinde întotdeauna măsuri corespunzătoare dispoziţiilor organelor judiciare”, a transmis CNAIR, într-un comunicat de presă.
Șoseaua de centură a Zalăului este primul drum construit de chinezi în România. Contractul cu Sinohydro Corporation Ltd – Good Prood SRL a fost semnat în iulie 2020 și prevedea o durată de șase luni pentru proiectare și alte 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor, dar lucrările au fost întârziate.
Constructorul, o firmă chineză
Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European desfăşoară, joi, 31 de percheziţii la mai multe adrese, într-un dosar care vizează o posibilă fraudă în ceea ce priveşte lucrările la centura oraşului Zalău, finanţate cu fonduri europene în valoare de 37 de milioane de euro, se arată într-un comunicat al Parchetului European (EPPO).
Percheziţiile au loc la Bucureşti, în judeţele Cluj, Sălaj şi Timiş, la locuinţele şi sediile unor companii anchetate, inclusiv la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), responsabilă de administrarea reţelei de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale din România.
Parchetul European arată că este vizată proiectarea şi execuţia şoselei de centură a municipiului Zalău, finanţată prin Fondul european pentru dezvoltare regională şi coeziune, cu suma de 37 de milioane de euro. Beneficiarul fondurilor este CNAIR, iar contractul de execuţie a lucrărilor a fost atribuit filialei din România a unei companii chineze, care a angajat mai mulţi subcontractori.
”Există suspiciuni că subcontractorii au conspirat cu contractorul pentru a prezenta documente false care să ateste că lucrările au fost finalizate cu succes. Din anchetă reiese că lucrările nu au respectat cerinţele de calitate. De asemenea, există suspiciuni că reprezentanţii beneficiarului (CNAIR) nu au făcut verificări corespunzătoare”, scrie în comunicat.
Ancheta şi percheziţiile au beneficiat de sprijinul Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România – Biroul Teritorial Cluj-Napoca, al Direcţiei Generale Anticorupţie – DGA şi al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – DCCO).
Ancheta este în curs de desfăşurare pentru a stabili amploarea activităţilor infracţionale suspectate şi prejudiciul financiar total provocat bugetului UE.
(Citește și: Drumul Expres Focșani – Brăila: Guvernul aprobă o investiție cu 1,2 mld. lei în plus față de calculele CNAIR)
****