Mai multe asociaţii profesionale şi ale pacienţilor au lansat Parteneriatul pentru Sănătate Mintală, primul parteneriat strategic din România pentru o abordare integrată a sănătăţii mintale.
Membrii iniţiatori ai acestui parteneriat sunt: Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), Societatea Română de Medicina Muncii (SRMM), Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog (CNSMLA).
Parteneriatul pentru Sănătate Mintală reuneşte experţi în psihiatrie, medicină de familie, medicina muncii, sănătate publică, psihologie, asociaţii de pacienţi şi instituţii guvernamentale, care, împreună, şi-au propus să ofere o voce unitară tuturor celor implicaţi în susţinerea, promovarea şi sprijinirea nevoilor de sănătate mintală ale fiecăruia dintre noi.
„Într-o perioadă în care provocările sociale, economice şi tehnologice au un impact semnificativ asupra sănătăţii mintale, Parteneriatul pentru Sănătate Mintală îi invită pe toţi cei implicaţi – de la profesioniştii din domeniul sănătăţii, la autorităţi şi comunităţi locale – să lucreze împreună pentru a pune capăt stigmatizării care înconjoară această criză de sănătate publică majoră. Este momentul ca sănătatea mintală să devină o prioritate reală în politicile publice, prin adoptarea unei abordări cuprinzătoare, colaborative şi orientate spre conştientizare şi prevenţie”, afirmă iniţiatorii parteneriatului.
Ce propune Parteneriatul
Parteneriatul pentru Sănătate Mintală îşi propune să ofere un răspuns complex la nevoile actuale şi se va concentra în următoarele direcţii:
- interdisciplinaritate şi colaborare – prin reunirea principalilor actori sociali (specialişti, pacienţi, autorităţi), acest parteneriat îşi propune să creeze premisele unei intervenţii coordonate care să depăşească abordarea fragmentată din prezent
- prevenţie şi sprijin personalizat – transformarea reacţiei punctuale la nevoile emoţionale ale oamenilor într-o prevenţie strategică, cu posibilitatea de intervenţie timpurie, precum şi crearea cadrului care să asigurare continuitatea de îngrijire, cu măsuri de suport personalizate
- conştientizare şi acces facil la informaţii – într-un context în care subiectele legate de sănătatea psihică sunt deseori învăluite în stigmă, informarea corectă şi accesibilă este o condiţie esenţială pentru a susţine prevenţia şi intervenţiile timpurii
- implicarea comunităţii şi a factorilor de decizie – promovarea unui dialog deschis, pornind de la realitatea din teren şi integrarea experienţei pacienţilor în construirea de politici publice stau la baza acestui demers.
Un sondaj realizat de Deloitte anul acesta a constatat că proporția angajaților din Marea Britanie care suferă de toate cele trei semne principale ale epuizării — epuizare fizică, scăderea performanței și distanțarea mentală de locul de muncă — era de 17% în sectorul financiar și de asigurări, comparativ cu 12% media generală.
Sondajul a mai arătat că costul mediu anual al sănătății mintale precare pe angajat în sectorul financiar și de asigurări era de 5.379 de lire sterline, de peste două ori mai mare decât în oricare dintre celelalte 14 sectoare analizate.
Raportul se adaugă unui volum tot mai mare de cercetări privind impactul unei crize globale de sănătate mintală asupra companiilor și locurilor de muncă.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Internaționale a Muncii, aproximativ 12 miliarde de zile de muncă se pierd anual din cauza depresiei și anxietății, ceea ce costă economia globală 1 trilion de dolari anual.
„Dimensiunea problemei este extrem de îngrijorătoare, în special în rândul tinerilor,” a declarat Kate Pickett, profesor de epidemiologie la Universitatea din York.
„Oamenii se întreabă dacă este vorba pur și simplu de o mai mare raportare de cazuri de boli mintale pentru că oamenii sunt mai dispuși să le raportez decât erau în trecut,” a adăugat ea. „Creșterea a fost totuși atât de mare încât este clar că se întâmplă ceva.”
(Citește și: Economia mondială pierde un trilion de dolari anual din cauza problemelor de sănătate mintală)
****