6 aprilie, 2017

Parlamentul European a votat joi o rezoluție în care afirmă că cetățenii americani nu trebuie să mai beneficieze de regim liber de călătorie în UE.

Decizia survine după ce Parlamentul a constatat că administrația americană a încălcat angajamentul de a acorda regim de liberă călătorie pentru cetățenii a 5 state membre UE: Bulgaria, Croația, Cipru, România și Polonia.

Rezoluția PE nu este obligatorie pentru Comisie, însă un vot prealabil din Comisia de libertăți civile conferă Parlamentului dreptul de a acționa la Curtea Europeană de Justiție împotriva Comisiei, dacă aceasta nu acționează împotriva SUA în următoarele 2 luni.


UE a cerut reciprocitate în condițiile în care cetățenii Statelor Unite pot călători în interiorul blocului comunitar fără o viză. O problemă similară a fost rezolvată de UE în relația cu Canada, dar rezolvarea a fost posibilă datorită aprobării acordului economic cu Canada.

Potrivit votului dat luni, această săptămână, Comisia Europeană este solicitată să revoce în următoarele 2 luni schema de liber acces acordat cetățenilor SUA, aceștia urmând să aplice pentru viză după ce Comisia va implementa o decizie formală în acest sens.

Parlamentul European a început să preseze SUA în chestiunea vizelor începând cu decembrie 2016, însă Comisarul pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos, a avertizat asupra consecințelor, adică a eventualelor măsuri de răspuns din partea SUA sau a pericolului scăderii numărului turiștilor americani ce vizitează Europa.

Publicațiile europene au scris în luna martie că UE ia în considerare adaptarea sistemului american ESTA de emitere a permiselor electronice de călătorie.


Cetățenii străini care doresc să viziteze Statele Unite trebuie să achite o taxă de 14 dolari americani atunci când completează datele ESTA, sistem online automat care analizează eligibilitatea persoanei care dorește să călătorească în SUA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

  1. Asa le trebuie americanilor, daca nu sint de acord cu importul de cersetorie, prostitistie si infractionalitate…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

3 răspunsuri

  1. Asa le trebuie americanilor, daca nu sint de acord cu importul de cersetorie, prostitistie si infractionalitate…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: