Parlamentul European a aprobat miercuri un sistem electronic comun pentru verificări mai rapide la granițele externe ale zonei Schengen și pentru înregistrarea tuturor călătorilor din afara UE.
Sistemul va întări verificările de securitate la granițele Europei prin:
- crearea de baze de date comune privind intrările, ieșirile și respingerile cetățenilor din afara UE
- înregistrarea călătorilor care au nevoie de vize și care nu au nevoie de vize, cu sejururi legale de maxim 90 de zile
- reducerea imigrației ilegale a celor care depășesc sejururile legale și lupta împotriva crimei organizate
Noul sistem Entry/Exit (intrare/ieșire – EES) va înregistra următoarele informații privind cetățenii non-UE:
- nume
- document de călătorie
- amprente
- imagini faciale
- data și locul intrării, ieșirii sau respingerii cererii de intrare în spațiul Schengen
Acest sistem se va aplica atât călătorilor care au nevoie de vize, cât și celor care nu au nevoie pentru o perioadă de 90 de zile, care trec granițele externe ale spațiului Schengen.
EES va facilita verificarea respectării duratei de ședere aprobate – 90 sau 180 de zile.
Sistemul va înlocui ștampilarea manuală a pașapoartelor și va accelera trecerea frontierelor, facilitând și identificarea celor care depășesc duratele legale, precum și furturile de documente și identități.
Arhivarea și accesul la date
Datele vor fi păstrate timp de trei ani, iar pentru cei care depășesc perioadele legale de ședere în UE- cinci ani. Aceste date arhivate în EES pot fi consultate în scopuri de prevenire, detectare sau investigare a infracțiunilor de terorism sau alte fapte grave.
Noul sistem va înregistra diferite date și va pune la dispoziția punctelor de control la granițele externe informații necesare pentru a opri intrări ilegale și a identifica depășirea perioadelor legale.
Informațiile arhivate în noul sistem vor fi accesibile autorităților de frontieră și celor care administrează vizele. Datele vor fi disponibile și pentru Europol.
Autoritățile naționale pentru probleme de azil nu vor avea acces la EES.
EES va fi aplicat de statele membre care aplică deplin regulile Schengen sau de statele care nu se află în această situație- respectiv România și Bulgaria- dar pentru care, printre altele:
- Evaluarea Schengen a fost definitivată și
- A fost conferit acces pasiva la sistemul de informații privind vizele (VIS)
Agustin Diaz de Mera (PPE, ES), raportor, a spus: “Sistemul Entry/Exit va permite trecerea mai rapidă și mai sigură a frontierelor, ajutând și la identificarea teroriștilor și a altor criminali care se ascund în spatele unor identități false.”
Propunerea legislativă agreată deja informal cu Consiliul a fost aprobată cu 477 de voturi pentru la 139 împotrivă și 50 de abțineri. EES va fi operațional în 2020.
Deputații au adoptat miercuri și amendamentele necesare pentru a integra acest sistem în Codul Schengen pentru frontiere, cu 496 de voturi la 137 și 32 de abțineri.