Parlamentarii georgieni l-au ales sâmbătă pe Mikheil Kavelashvili (foto), un critic vehement al Occidentului, în funcția de președinte, acesta urmând să îl înlocuiască pe actualul lider pro-occidental.
Evoluția survine în contextul unor proteste majore împotriva guvernului din cauza suspendării discuțiilor privind aderarea țării la Uniunea Europeană, transmite Reuters.
Decizia partidului de guvernământ Visul Georgian de a îngheța procesul de aderare la UE până în 2028, oprind brusc un obiectiv național de lungă durată înscris în constituția țării, a provocat furie generalizată în Georgia, sondajele de opinie indicând că populația este în favoarea obținerii calității de membru al UE.
Kavelashvili, un fost jucător profesionist de fotbal, are opinii puternic anti-occidentale, adesea de natură conspiraționistă. În discursuri publice susținute anul acesta, el a afirmat în repetate rânduri că agențiile de informații occidentale încearcă să împingă Georgia într-un război cu Rusia, sub a cărei influență Georgia s-a aflat timp de 200 de ani, până în 1991.
Sute de protestatari s-au adunat în fața parlamentului înainte de votul prezidențial. Unii dintre aceștia au jucat fotbal pe stradă și au fluturat cartonașe roșii către clădirea parlamentului, o referire ironică la cariera sportivă a lui Kavelashvili.
Președinții georgieni sunt aleși de un colegiu de electori format din membri ai parlamentului și reprezentanți ai administrației locale. Dintre cei 225 de electori prezenți, 224 au votat pentru Kavelashvili, care a fost singurul candidat nominalizat.
Toate partidele de opoziție boicotează parlamentul din octombrie, când rezultatele oficiale ale alegerilor au atribuit partidului Visul Georgian aproape 54% din voturi, dar pe care opoziția le consideră frauduloase.
Kavelashvili a fost nominalizat pentru funcția în mare parte ceremonială de președinte luna trecută de Bidzina Ivanișvili, un fost prim-ministru miliardar, considerat pe scară largă liderul suprem al țării, care a întărit legăturile cu Rusia vecină – un lucru pe care sondajele arată că mulți georgieni îl dezaprobă.
Kavelashvili este liderul grupului anti-occidental Puterea Poporului, o ramură a partidului de guvernământ, și a fost coautor al unei legi privind „agenții străini”, care obligă organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți ai influenței străine, impunând amenzi mari pentru încălcări.
Președintele în exercițiu, Salome Zourabișvili, o critică pro-UE a partidului de guvernământ Visul Georgian, s-a poziționat ca lider al mișcării de protest. Ea consideră parlamentul ilegitim din cauza presupusei fraude la alegerile din octombrie.
Într-o postare pe X, cu puțin timp înainte de vot, Zourabișvili a afirmat că alegerea succesorului său reprezintă „o batjocură la adresa democrației”. Partidele de opoziție au declarat că o vor considera pe Zourabișvili drept președintele legitim, chiar și după ce Kavelashvili va fi inaugurat pe 29 decembrie.
Într-un briefing de după vot, prim-ministrul Irakli Kobakhidze l-a felicitat pe Kavelashvili și s-a referit la președintele în exercițiu drept un „agent” al unor puteri străine nenumite.
(Citește și: ”Georgia în stradă – Curtea Constituțională din a respins cererea de invalidare a alegerilor legislative câștigate de partidul pro-rus”)
***