Mii de manifestanţi proeuropeni au ieşit sâmbătă pe străzile din Tbilisi, în Georgia, pentru a treia seară consecutivă de proteste la adresa guvernului, acuzat de opoziţie că deturnează ţara de la ambiţiile sale de a adera la UE, relatează AFP.
În faţa parlamentului Georgiei, la Tbilisi, au izbucnit sâmbătă seară ciocniri între poliţişti şi manifestanţii pro-europeni care protestează.
Poliţişti mascaţi, în echipament antirevoltă, au tras gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii care aruncau artificii, potrivit unui jurnalist al AFP care a văzut flăcări în spatele unei ferestre a clădirii.
Cele două manifestaţii anterioare, de joi seara şi vineri seara, au fost dispersate cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene de către poliţie. Peste 100 de persoane au fost arestate.
Protestele au fost declanşate de decizia guvernului, acuzat de autoritarism pro-rus, de a suspenda până în 2028 negocierile privind integrarea ţării caucaziene în UE. Opoziţia contestă, de asemenea, rezultatele alegerilor legislative din octombrie, care au acordat victoria partidului de guvernământ Visul Georgian cu peste 50 la sută din voturi.
Premierul Irakli Kobahidzé a mulţumit sâmbătă poliţiei pentru „apărarea ordinii constituţionale a Georgiei şi pentru protejarea suveranităţii şi independenţei naţiunii”.
Populația, împărțită în ceea ce privește mișcarea pro-europeană
Georgienii sunt împărţiţi în privinţa mişcării. Tamar Gelashvili, o angajată a unei bănci în vârstă de 39 de ani, a manifestat şi intenţionează să continue, deşi se teme de mai multe violenţe „Mi-e teamă că mulţi oameni vor fi răniţi, dar nu mi-e teamă să stau aici”, a explicat ea, aflată în faţa Parlamentului, relatează AFP, agenție preluată de News.ro.
„Nu ne vom întoarce în Rusia, chiar dacă ne va costa viaţa”, spune şi Nunu Jorbenadzé, purtând o şapcă verde, ţinând capul sus şi vorbind energic. În vârstă de 64 de ani, ea este decisă să participe la manifestaţii.
Puţin mai departe, Aza Aloublichvili, o pensionară în vârstă de 77 de ani, ascultă cu prudenţă. Fidelă guvernului, ea consideră că „acestea nu sunt demonstraţii, ci sunt violenţe”.
Kaha Ciociua, un agent de securitate în vârstă de 55 de ani, are numai cuvinte dure la adresa opoziţiei, „trădători” care, în opinia sa, nu reprezintă decât o mică parte a georgienilor.
Cu toate acestea, mişcarea a început să se extindă dincolo de străzi. Sute de funcţionari publici, în special din ministerele afacerilor externe, apărării şi educaţiei, precum şi judecători, au emis declaraţii comune în semn de protest.
Aproximativ 160 de diplomaţi georgieni au criticat decizia guvernului de a amâna procesul de integrare europeană, afirmând că aceasta este contrară Constituţiei şi va „duce la izolarea internaţională” a ţării.
Peste o sută de şcoli şi universităţi şi-au suspendat activitatea în semn de protest.
În ciuda deciziei sale, guvernul insistă că intenţionează să continue reformele şi că intenţionează în continuare să adere la UE în 2030. Premierul a denunţat „şantajul” de la Bruxelles, în timp ce Parlamentul European a cerut noi alegeri parlamentare.
Georgia a obţinut oficial statutul de ţară candidată la aderarea la UE în decembrie 2023, însă Bruxellesul a îngheţat de atunci procesul, acuzând executivul că a făcut un pas serios înapoi în materie de democraţie.
Preşedintele Georgiei, Salome Zourabichvili, care este în dezacord cu guvernul, dar are doar puteri limitate, a declarat vineri seara că „mişcarea de rezistenţă a început”.
„Vom rămâne uniţi până când Georgia îşi va atinge obiectivele: să revină pe calea europeană şi să obţină noi alegeri”, a declarat Zourabichvili, fost diplomat francez care refuză să recunoască legitimitatea parlamentului format în urma alegerilor legislative din octombrie.
Consiliul Europei a condamnat „reprimarea brutală a demonstraţiilor”, iar Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a denunţat „utilizarea disproporţionată şi nediscriminatorie a forţei” de către poliţie.
Suspendarea negocierilor, dup[ o serie de legi de inspirație rusească
Îngheţarea discuţiilor privind cererea de aderare a fost întâmpinată cu o furie generalizată în Georgia, care are obiectivul de aderare la UE înscris în Constituţia sa. Sute de angajaţi ai ministerelor de externe, al apărării, al educaţiei şi al justiţiei au semnat vineri scrisori deschise în care denunţă îngheţarea negocierilor ca fiind neconstituţională. O serie de universităţi private au declarat că îşi suspendă cursurile pe fondul tulburărilor, în timp ce grupurile de afaceri au solicitat guvernului să îşi revizuiască poziţia.
Partidul de guvernământ Visul Georgian, care a obţinut aproape 54% din voturi în alegerile din octombrie, despre care partidele de opoziţie susţin că au fost fraudate, a declarat joi că îngheaţă negocierile de aderare din cauza a ceea ce a numit „şantajul” UE asupra Georgiei. Măsura încununează lunile de deteriorare a relaţiilor dintre Georgia şi Occident, care a acuzat guvernul de la Tbilisi de înclinaţii autoritare şi pro-ruse.
Visul Georgian a adoptat în acest an legi împotriva aşa-numiţilor „agenţi străini” şi a drepturilor LGBT, despre care criticii spun că sunt de natură draconică şi de inspiraţie rusă. Partidul, care este controlat de fondatorul său, miliardarul şi fostul prim-ministru Bidzina Ivanişvili, afirmă că doreşte în cele din urmă să adere la UE şi că legile pe care le-a adoptat sunt necesare pentru a apăra valorile tradiţionale ale Georgiei.
Washingtonul condamnă „folosirea excesivă a forţei”
Diplomaţia americană a denunţat sâmbătă „folosirea excesivă a forţei de către poliţie” împotriva manifestaţiilor pro-europene care zguduie de trei zile Georgia şi guvernul său, acuzaţi de opoziţie că deturnează această ţară de la ambiţiile sale de a adera la UE.
Această alegere constituie o „trădare a Constituţiei Georgiei”, a scris pe X purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
„A făcut Georgia mai vulnerabilă în faţa Kremlinului”, a mai declarat el într-un comunicat, în timp ce, în opinia sa, „poporul georgian sprijină în mod covârşitor integrarea europeană”.
„Statele Unite condamnă folosirea excesivă a forţei de către poliţie împotriva georgienilor care încearcă să îşi exercite dreptul de a se aduna şi de a se exprima, care include libertatea de a demonstra în mod paşnic”, a subliniat textul Washingtonului.
Matthew Miller a mai anunţat sâmbătă „suspendarea” unui program de parteneriat între cele două ţări, care se referă în special la statul de drept, drepturile omului şi lupta împotriva corupţiei, potrivit Washingtonului.
(Citește și: Peste 100 de georgieni arestaţi la mitingul proeuropean – sunt acuzați de „nesupunere la ordinele poliţiei” şi „acte de huliganism”)
****