Rata șomajului în SUA a scăzut în iulie până la minimul ultimilor 50 de ani, potrivit raportului surprinzător al Departamentului Muncii, care arată că angajatorii americani au adăugat 528.000 de noi locuri de muncă. Strategii Federal Reserve (Fed), banca centrală a SUA, sunt în încurcătură.
Noi angajați înseamnă noi bani pe piață care alimentează inflația și, ca s-o pună sub control, Fed ar trebui să continue campania agresivă de creștere a dobânzilor de referință.
„Vestea bună este că oamenii pot obține locuri de muncă, vestea proastă este că inflația rămâne prea mare și prioritatea noastră numărul 1 este să o reducem”, a declarat Mary Daly, președintele Fed din San Francisco, citată de Bloomberg.
Numai că inflația a fost amplificată nu atât de mersul economiei americane, cât de criza energetică produsă de războiul Rusiei în Ucraina. Strategii Fed se tem că s-ar putea confrunta cu critici mai argumentate că politica monetară a acesteia duce economia spre recesiune.
Cum se poate lupta cu o inflație la maximul ultimilor 40 de ani
Cu șomajul ajuns la minimul ultimilor 50 de ani, inflația ar putea crește peste nivelul actual, care este deja la maximul ultimilor 40 de ani.
„Piața muncii încă fierbe, ceea ce poate alimenta inflația – un argument pentru creșterea dobânzii de referință a Fed cu alte 75 de puncte de bază (sutimi de procent)”, spune Diane Swonk, economista șefă a KPMG LLP, în analiza Bloomberg.
(Citește și: „SUA: Cea mai abruptă creștere a datoriilor de pe cardurile de credit din ultimele două decenii”)
De asemeni, statisticile extreme de mai sus ar sugera că banca centrală va trebui să mențină ratele ridicate de dobândă pentru mai mult timp, contrar așteptărilor pieței, care contează pe reduceri de dobândă în 2023.
Jerome Powell, președintele întregului lanț Fed de 12 bănci de emisiune de monedă ale SUA, a avut o atitudine flexibilă în declarațiile sale de săptămâna trecută, spunând doar că este posibilă o altă majorare mare a dobânzii în septembrie, dar că eventualele creșteri vor depinde de date.
Investitorii au interpretat observațiile ca pe o posibilă întoarcere către o poziție mai puțin agresivă, dar șefii Fed s-au grăbit să infirme, spunând că ar fi nevoie de știri semnificative pentru a le modifica abordarea agresivă a inflației.
Iar știrea semnificativă a venit, numai că în favoarea abordării agresive.
Ce urmează și când?
Deocamdată urmează doar alte statistici, altele 3 importante care pot modela decizia FOMC de luna viitoare (FOMC, sau Comitetul Federal de Piața Deschisă, este forul Fed care decide dobânzile).
Va mai fi o statistică despre șomaj și două despre prețurile de consum, iar datele din iulie vor fi publicate pe 10 august.
(Citiți și: ”Analiză: Inflația alimentară se menține ”încăpățânat” de mare în Occident”)
Ar trebui să aibă loc o încetinire a inflației din cauza scăderii prețurilor la gaz și la mărfuri, dar „dacă ajungem în septembrie, cu aceeași situație de acum – și este un mare „dacă”, veți vedea acele 75 de puncte de bază și semnale de risc pentru alte 75 de puncte de bază”, crede Mohamed El-Erian, consilier economic șef al Allianz SE și colaborator al Bloomberg Opinion.
În cele din urmă, datele despre inflație, care ar putea fi, de asemenea, afectate de scăderea prețurilor mărfurilor și de îmbunătățirea lanțului de aprovizionare, vor decide mișcarea din septembrie, a declarat Julia Coronado, co-fondatoare MacroPolicy Perspectives LLC și fost economist Fed.
Ratele dobânzilor de referință se așează pe domeniul 2,25 – 2,50%, dar cele mai severe estimări spun că strategii Fed ar trebui să se îndrepte spre 4% și să rămână acolo pentru o vreme ca inflația să fie redusă spre ținta de 2%.
În iunie rata inflației în SUA a fost de 9,1%.
***