fbpx

11 februarie, 2025

Sprijinul american pentru Ucraina are un preț: bogății minerale în valoare de 500 de miliarde de dolari. În a doua parte a unui interviu pentru Fox News, difuzat luni seara, Donald Trump a spus că SUA ar trebui să primească o parte din vastele resurse naturale ale Ucrainei drept compensație pentru sutele de miliarde pe care le-a cheltuit pentru a ajuta Kievul să reziste invaziei pe scară largă a Rusiei.

Trump: ”Cel puțin, să nu ne simțim proști…”

„Le-am spus [Ucrainei] că vreau echivalentul de pământuri rare în valoare de 500 de miliarde de dolari. Și, în esență, au fost de acord să facă asta, astfel încât cel puțin să nu ne simțim proști”, a spus Trump, potrivit Politico.

„În caz contrar, suntem proști. Le-am spus: „Trebuie să luăm ceva. Nu putem continua să plătim acești bani’”, a adăugat el.


Ucraina deține zăcăminte uriașe de elemente și minerale critice, de la litiu la titan, care sunt vitale pentru tehnologiile moderne. De asemenea, are rezerve vaste de cărbune, petrol, gaze și uraniu, dar o mare parte din acestea se află în teritorii aflate acum sub controlul Rusiei.

Zelenski: Americanii ne-au ajutat cel mai mult, ar trebui să câștige cel mai mult”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski permite SUA să dezvolte resursele naturale ale țării sale, ca o tactică pentru a-l menține pe Trump de partea sa. Ideea a făcut, de asemenea, parte din „planul de victorie” al Ucrainei, o listă de politici economice și de securitate menite să asigure o pace justă cu Rusia, pe care Zelensky a prezentat-o ​​aliaților țării anul trecut.

„Americanii au ajutat cel mai mult și, prin urmare, americanii ar trebui să câștige cel mai mult”, a spus Zelenski vineri într-un interviu pentru Reuters. „Aș dori, de asemenea, să vorbesc despre asta cu președintele Trump”.

Trump, care speră să învingă China în cursa globală pentru resurse, le-a spus reporterilor în urmă cu o săptămână: „Cautăm să facem o înțelegere cu Ucraina în care să asigure ceea ce le oferim cu pământurile lor rare și alte lucruri”.

Remarcile sale au stârnit o reacție din partea cancelarului german Olaf Scholz, care a criticat stilul tranzacțional de politică externă al lui Trump drept „foarte egoist, foarte egocentric”.

(Citește și: ”Volodimir Zelenski pregătește negocierile cu Donald Trump. Oferta: materii prime critice în schimbul garanțiilor de securitate. Problemele din teren”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: