9 aprilie, 2019

CCR a constatat marți constituționalitatea OUG 14 din 2017, prin care a fost abrogată OUG 13, adoptată de Guvernul Sorin Grindeanu.

Cele 17 excepții de neconstituționalitate transmise dinspre instanțe (au fost ridicate în cadrul unor procese penale) au fost toate respinse, cu unanimitate de voturi.

Dacă decizia ar fi fost contrară, de neconstituționalitate, atunci OUG 13, elaborată sub controlul fostului ministru al Justiției Florin Iordache, ar fi intrat automat în vigoare, cu amnistia, grațierea și decriminalizarea unor fapte de corupție sau asimilate lor.


OUG 13 a generat cele mai ample proteste de după anii 1990 și 1991, sute de mii de persoane ieșind în stradă, în mai multe orașe ale țării și la temperaturi de sub minus 10 grade Celsius, pentru a cere abrogarea reglementării.

Reamintim că CCR a refuzat discutarea constituționalității OUG 13 în 2017, ceea ce a generat teama că acum ea își va produce efectele automat, printr-o eventuală neconstituționalitate a OUG 14.

Motivele de abrogare a OUG 13, detaliate în preambului OUG 14:

  • Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată „având în vedere faptul că, de la publicarea în Monitorul Oficial (…) din 1 februarie 2017 a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/ 2017 (…) şi până în prezent au existat foarte multe reacţii, nu numai în ceea ce priveşte fondul actului normativ, dar şi în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare a acestuia”.
  • OUG de abrogare a fost adoptată având în vedere faptul că aceste reacţii vin atât din partea instituţiilor sistemului judiciar – Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public, cât şi din partea altor autorităţi ale statului – Preşedintele României, Avocatul Poporului.
  • OUG 13 „a suscitat un real interes în rândul cetăţenilor României, aceştia înţelegând să se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publică efectuată în perioada prealabilă adoptării lui, dar şi prin susţinerea ideilor în cadrul unor manifestări publice care au fost prezente pe întreg teritoriul ţării şi în unele oraşe din străinătate”.
  • „Puternica reacţie a cetăţenilor români a vizat în special insuficienta dezbatere a soluţiilor de interes pentru întreaga comunitate, solicitând, pe cale de consecinţă, o dezbatere mai amplă a soluţiilor în cadrul Parlamentului”.
  • „În acest moment, pe fondul tensiunilor create ca urmare a adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/ 2017 există un pericol real de dezbinare a societăţii, în contextul general de neînţelegere, cu consecinţe asupra climatului general de stabilitate a societăţii şi recunoscând şi respectând în egală măsură exercitarea democraţiei în toate formele sale”
  • „Tensiunile existente pot fi înlăturate prin abrogarea expresă şi imediată a acelor texte care au suscitat reacţiile masive menţionate, ceea ce presupune, din punct de vedere tehnic, o intervenţie expresă asupra textelor din Codul de procedură penală care intraseră deja în vigoare, astfel încât acestea să revină la forma avută înainte de adoptarea ordonanţei menţionate, urmând ca ele să se aplice, din nou, ţinându-se seama de deciziile Curţii Constituţionale nr. 586/2016 şi nr. 614/2016”.
  • „Doar o abrogare expresă şi de urgenţă a textelor, în special cele privind Codul penal, intens criticate, este de natură a readuce starea de echilibru în societatea română.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: