28 aprilie, 2020

Nuclearelectrica (SNN), care administrează CNE Cernavodă, și Transgaz (TGN), operatorul monopolului transportului de gaze naturale prin magistralele naționale, vor plăti Guvernului peste 411 milioane de lei, respectiv aproape 107 milioane de lei, potrivit votului din AGA.

Dividendele angajate până acum de companiile la care statul este acționar se ridică la 2,32 miliarde de lei, la care contribuția cea mai consistentă o va avea Hidroelectrica, cu ceva mai mult de un miliard de lei dividend brut.

Guvernul a bugetat încasarea a 4,924 miliarde de lei din dividende în 2020. Presiunile deficitului bugetar real pe 2019 descoperit în noiembrie, amplificate de criza coronavirus, au făcut Guvernul să menţină politica de epuizare a resurselor financiare ale companiilor de stat, în ciuda marilor nevoi de investiţii ale acestora.

(Citiți și: „Companiile controlate de stat vor pompa dividende de miliarde de lei bugetului public și în 2020”)


Datele disponibile despre rectificarea bugetară ulterioară nu prevăd modificarea acestei ţinte. Mai multe sute de milioane de lei sunt de aşteptat să vină de la dividendele extraordinare datorate de Enel şi cele aferente pachetelor minoritare ale statului la companiile energetice privatizate.

Marile randamente

Dividendele companiilor energetice vin și în acest an cu randamente mari şi foarte mari, în raport cu cotațiile de la Bursa de Valori București (BVB).

Astfel dividendul brut de la Nuclearelectrica (SNN) de peste 1,65 lei/acțiune înseamnă un randament de peste 10,5%, în condiţiile în care preţul acţiunii SNN era în creştere cu aproape 2%, marţi până în prânz.

Un randamament al dividendului comparabil, de 9,8% oferă şi OMV Petrom (SNP).


Dividendul brut de la Transgaz (TGN) de 15,47 lei / acţiune înseamnă un randament de 5,88 la un preţ al acţiunii TGN de 263 de lei.

Aceste niveluri de dividende sunt considerate mari, specifice mai ales piețelor în curs de dezvoltare, de la care sunt așteptate randamente mai mari decât de la piețele mature.

Acționarii SNN (dintre care Ministerul Economiei are aproape 82,5% din acţiuni)  a aprobat distribuirea unor dividende de 498,42 milioane lei, în condiţiile în care compania va trebui să finanţeye prelungirea duratei de viaţă a Reactorului 1.

În decembrie anul trecut, Ministerul Economiei susţinea că va vota împotriva acordării de dividende suplimentare din partea Nuclearelectrica, pentru a păstra opţiunea ca producătorul de energie să realizeze un nou reactor nuclear la Cernavodă din surse proprii.

La rândul său, Transgaz (TGN) va distribui divindende brute de 182,14 milioane lei, adică 52,30% din profitul net. Statul Român va primi cea mai mare porție, de 106,57 milioane lei, corespunzătoare pachetului de 58,51% din titlurile TGN, prin Secretariatul General al Guvernului.

Transgaz (TGN) s-a văzut nevoită în 2019 să amâne cu un an finalizarea Fazei 1 a gazoductului paneruopean BRUA și piața gazelor din România a ratat, astfel, șansa de a concura pentru tranzitul unei părți din volumele venite din regiunea caspică.

Anul trecut au devenit funcționale alte gazoducte regionale și, apoi, a mai venit și criza coronavirus, după ce piața internațională a gazelor înregistra deja scăderi care puneau probleme de profitabilitatea investițiilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: