26 martie, 2020

Statul ar putea încasa dividende de peste 4 miliarde de lei din profiturile companiilor la care are participaţii.

Din acest total, companiile pe care guvernul le controlează vor vira circa 1,82 de miliarde de lei la bugetul de stat, din profitul înregistrat anul trecut, potrivit convocatoarelor adunărilor generale ale acționarilor.

Se vor mai adăuga dividendele OMV Petrom (SNP) de 362 milioane de lei și cele extraordinare obţinute de stat de la Enel. Ar mai putea veni alte circa 2 miliarde de lei din dividendele suplimentare dorite de Guvernul Orban încă din decembrie, ca şi dividendele din profitul Engie România sau din cel al filialei E.On, încă nesigure.


Guvernul a bugetat obţinerea a 4,924 miliarde de lei din dividende în 2020, iar presiunile deficitului bugetar real pe 2019, descoperit în noiembrie, au făcut Guvernul să menţină politica de epuizare a ersurselor financiare ale companiilor de stat, în ciuda marilor nevoi de investiţii ale acestora .

Totuşi, Transgaz (TGN) a rezistat şi în acest an presiunilor guvernamentale şi nu dă decât 52% din profit, mai ales că în acest an trebuie să finalizeze construcţia gazoductului paneuropean BRUA – Faza 1 de pe teritoriul României, amânată de anul trecut. O rată similară este aşteptată de piață şi de la Transelectrica (TEL).

Susprinzător, Romgaz (SNG), cunoscută pentru generozitatea cu care finanţează bugetul de stat, are o rată de distribuţie de 37,5% din profitul net, dar viramentul său total se ridică la 437 de milioane de lei, cu dividendele suplimentare din rezultatele reportate din anii anteriori.


Romgaz (SNG) are mare nevoie de bani pentru noi explorări și investiții în noi zacăminte, care să compenseze depletizarea celor vechi. 

Dividendele SNG le-ar putea depăși pe cele așteptate teoretic de la Hidroelectricacompanie care și-a văzut diminuat drastic profitul pe anul trecut de plata unor taxe mai vechi și, în plus, mai este și angajată în cursa pentru achiyiția unora dintre activele scoase la vânzaer de CEZ.

În schimb, Nuclearelectrica (SNN), compania de transport țiței prin conducte Conpet Ploiești (COTE) și chiar Electrica (EL, unde Ministerul Economiei și Energiei are un cuvânt de spus cu pachetul său de aproape 49% din acțiuni) au respectat comanda guvernamentală.

Randamentele dividendelor sunt mari şi foarte mari şi în acest an, mai ales ca urmare a scăderii accentuate a cotaţiilor bursiere şi pleacă de la 5,9% la Romgaz (SNG) şi ajung la 13,2% la Nuclearelectrica (SNN), potrivit cotaţiilor de joi 26 martie de la Bursa de Valori București (BVB).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: