În 2022 nu va fi introdusă nicio taxă suplimentară pentru mașinile vechi, de poluare sau primă înmatriculare, a declarat joi ministrul Mediului, Tanczos Barna (foto).
De altfel, a explicat acesta, politica statului român este de a încuraja achiziționarea autoturismelor noi, nu de a descuraja cumpărarea automobilelor second-hand.
„Decizia la nivelul Guvernului a fost că în 2022 nu se vor introduce taxe noi. În 2022 sigur nu va exista taxă auto, de mediu sau primă înmatriculare. Din acest motiv, de câteva săptămâni lucrăm la eficientizarea programului Rabla. Săptămâna aceasta se finalizează Rabla pentru versiunea 2022-2024. În acest moment nu putem vorbi de taxa auto. Vedem în 2023”, a spus ministrul.
„În momentul de față nu există măsuri de descurajare. Există măsuri de încurajare a celor care vor să cumpere mașini noi, inclusiv pentru a susține industria autohtonă de producere a autoturismelor din România”, a adăugat el.
Noul program Rabla va fi lansat, cel mai probabil, pe 4 februarie, a anunțat ministrul.
În urmă cu un an, Tanczos Barna, proaspăt numit în funcție declara că Ministerul Mediului va începe consultări cu producătorii, dealerii auto și cu societatea civilă privind posibilitatea introducerii unei taxe pe poluarea auto.
Ministrul Mediului promitea atunci o consultare publică și discuţii inclusiv cu producătorii auto, inclusiv cu comercianţii auto. Apoi vor fi analizate variantele din UE şi va fi luată o decizie care să nu mai „bulverseze” piaţa, mai spunea acesta.
În România nu există în acest moment nici o taxă de poluare pentru emisiile de dioxid de carbon. Au existat mai multe încercări de a fi introdusă o astfel de taxă, sub diferite nume, taxă auto, taxă de poluare, însă au eşuat toate, din cauza neregulilor juridice.
Ponderea înregistrărilor noi de autoturisme importate second-hand a fost de 72,2% din totalul înmatriculărilor de autovehicule, în luna noiembrie 2021, conform datelor INS.