9 iunie, 2013

Mai multe modificări aduse legii fundamentale în Comisia de revizuire a Constituţiei sunt neconstituţionale, printre acestea aflându-se cea privind numărul de parlamentari şi forma Legislativului,a declarat europarlamentarul PDL Monica Macovei, duminică, într-o conferinţă de presă.

„Atrag atenţia că dacă în modificarea Constituţie nu se va regăsi rezultatul referendumului din 2009, adică maxim 300 de parlamentari şi o singură Cameră a Parlamentului, atunci această prevedere, oricare ar fi ea alta decât rezultatul referendumului este total neconstituţională”, a declarat Monica Macovei, potrivit unei corespondețe AGERPRES.

Ea a explicat că potrivit art.2 paragraful 1 din Constituţie, care spune că ”suveranitatea aparţine poporului, care o exercită inclusiv prin referendum”. ”Prin urmare, suveranitatea aparţine poporului, se exercită prin referendum. Referendumul a spus, cu o majoritate de peste 50%, 300 de parlamentari şi o Cameră. Numai această variantă trebuie să fie în Constituţie. Repet, orice altă variantă este neconstituţională. (…)În acest moment în comisia lui Crin Antonescu, au inserat o prevedere neconstituţională”, a adăugat Macovei.


Ea a susţinut în context că ”neconstituţională” este şi prevederea din proiectul Legii referendumului prin care s-a decis scăderea pragului de prezenţă la referendum de la „50 % plus 1 la 30%” din acelaşi motive prevăzute la art. 2 paragraf 1 din Constituţie.

”Dacă poporul nu vine la referendum pentru că este scârbit de clasa politică sau de propunerea care i se face, politicienii au o problemă, şi să-i atragă pe oameni la referendum. Soluţia nu este să scazi limita participării la referendum. (…) Nu, soluţia este să fi un politician bun şi să-i atragi pe oameni la referendum. Deci, şi acea prevedere este neconstituţională”, a declarat europarlamentarul PDL.

Monica Macovei a afirmat, totodată, că o altă ”chestiune foarte gravă” este cea care ţine de ”confiscarea averilor provenite din infracţiuni, averilor ilegale sau nejustificate”. ”Amintesc că în jurul datei de 12 mai premierul Ponta spunea că este de acord cu confiscarea averilor care provin din infracţiuni sau nejustificate, că acesta este trendul european, confiscarea extinsă, ca, apoi, la începutul lunii iunie, să declare că nu a avut majoritate în Comisia de revizuire a Constituţiei şi, ca atare, acel articol 44, alineat 8, din Constituţie a rămas neschimbat. Din nou, constatăm cum Ponta ne minte. Dacă vroia să facă acest lucru putea. Este premier, este co-preşedinte al USL şi are 70% în Parlament. Deci nu a vrut să introducă în România această prevedere care poate să determine confiscarea averilor, a banilor murdari proveniţi din infracţiuni”, a acuzat Macovei.

Ea a reamintit că ”articolul 44, alineat 8, din Constituţia României care prevede o prezumţie de dobândire licită a averii nu există în nicio altă Constituţie din lumea democratică, doar cei Republica Moldova au copiat-o de la noi”.


”Ne-au atras atenţia toţi,Uniunea Europeană, vă aduc aminte şi ambasadorul american şi toţi ceilalţi: nu puteţi să nu confiscaţi bunurile provenite din infracţiuni chiar fără o condamnare penală sau confiscare extinsă sau în proceduri civile. Deci, trebuie eliminat acest text (alineat (8) al art. 44 din Constituţie -n.r.)”, a declarat Macovei.

Europarlamentarul PDL a precizat legat de chestiunea confiscării averilor făcute ilegal că a trimis comisiei de revizuire o propunere în sensul celor mai sus menţionate, dar că nu s-a ţinut seama de ea şi că o va retrimite comisiei.

Macovei a menţionat, în plus, ca o altă ”boacănă constituţională” este modificare textului Constituţiei în sensul ca ”orice persoană publică, privată, deci companiile private, pot fi chemate la Parlament să dea socoteală”. ”Reamintesc că parlamentarii trebuie să dea socoteală poporului şi votanţilor şi nu invers. Aşa că, îi rog să revină cu picioarele pe pământ şi să elimine această prevedere. Mi-e teamă că o să ajungem să pună în Constituţie o prevedere de genul: numai cine are carnet PSD sau PNL poate să voteze legi sau să să facă anchete penale. Şi spun asta cu anchetele penale pentru că, în opinia mea, pentru că este evident că atunci când au spus că orice persoană care este chemată la Parlament trebuie să vină au avut în vedere, în primul rând procurorii, pentru că oful lor este să tragă la răspundere procurorii, să-i intimideze, să-i facă prin orice mijloc să nu mai facă anchete”, a mai declarat Monica Macovei.

Europarlamentarul PDL a mai menţionat alte două propuneri pe care le-a înaintat comisiei de revizuire a Constituţiei, dar care au fost respinse la lucrările comisiei. ”Una dintre ele este o recomandare a Comisiei de la Veneţia, care spune: Ordonanţele de Urgenţă se trimit în Parlament imediat şi trebuie votate de Parlament în maximum cinci zile de la momentul la care Parlamentul le primeşte. Ordonanţele de Urgenţă nu intră în vigoare decât după ce Parlamentul a votat în aceste cinci zile. Această prevedere nu se regăseşte în Constituţie. Este foarte bine să se regăsească pentru că intervine imediat controlul parlamentar şi ştii că atunci când a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a fost deja aprobată de Parlament şi nu te trezeşti că, peste un an, când ajunge Parlamentul să o discute, de fapt o revocă şi ea şi-a produs efectele”, a declarat Macovei.

Ce-a de-a doua propunere se referă la ”procedura de judecare a parlamentarilor”.

”Dacă un parlamentar este trimis în judecată atunci când este parlamentar şi competenţa este a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie atunci trebuie să rămână această competenţă chiar dacă acel parlamentar îşi dă demisia din Parlament sau se termină mandatul de parlamentar. Şi am în vedere, în primul rând, cazul Voiculescu, care s-a jucat cu justiţia, cu demisia din Parlament, cu reintrarea în Parlament şi asta a determinat mutarea dosarului. Nu, o dată ce ai ajuns în calitate de deputat sau senator la ÎCCJ cu dosarul penal acolo rămâi, acolo se judecă, indiferent de statutul tău de parlamentar. Şi, desigur, revin cu ceea ce susţin de mai multă vreme, eliminarea imunităţii penale de orice natură pentru parlamentari. Trebuie să rămână numai imunitate pentru declaraţiile politice”, a mai declarat Monica Macovei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: