8 octombrie, 2024

Producția industrială germană a consemnat un avans de 2,9% în august, de peste trei ori mai mult decât anticipau specialiștii – însă comenzile noi au scăzut peste așteptări.
Creșterea oferă puține motive de optimism, aceasta compensând practic scăderea similară din luna precedentă.

”În ciuda creșterii mari a producției din august, imaginea de ansamblu rămâne aceea că industria germană se confruntă cu dificultăți. Producția din august a fost încă cu 7% mai mică decât vârful recent atins în februarie 2023, iar perspectivele pe termen scurt sunt slabe. Sondajele privind activitatea din sectorul manufacturier indică o contracție a producției industriale în lunile următoare”, notează specialiștii capital Economics într-o notă transmisă investitorilor.

Datele publicate marți de biroul german de statistică, Destatis, vin la o zi după cele privind declinul comenzilor noi din industrie din august, cel mai ridicat din ultimele șapte luni.

Scăderea comenzilor noi sugerează că industria nu-și va reveni prea curând


Comenzile noi au scăzut cu 5,8% în august. Analiștii se așteptau la o scădere de 1,9%.

Rezultatul slab poate fi explicat parțial prin faptul că în luna anterioară existaseră un număr mare de comenzi în categorii precum avioane, trenuri și vehicule militare, a spus agenția. Excluzându-le pe acestea, comenzile au scăzut cu doar 3,4%.

O combinație între prețuri ridicate la energie și o concurență sporită din străinătate — în principal din China — a afectat profund industria germană. Indicele PMI, compilat de S&P Global, se află în teritoriu negativ de peste doi ani, sugerând contracția continuă a sectorului.

Perspective negative pentru sectorul auto, în urma votului UE pe tema tarifelor

Încetinirea este deosebit de acută în rândul producătorilor auto. Vânzările de mașini au scăzut cu 4,7% față de anul trecut în prima jumătate a anului 2024.


Vineri, capitalele Uniunii Europene au votat pentru a impune taxe asupra vehiculelor electrice fabricate în China, în efortul de a contracara subvențiile chineze și de a proteja propria industrie aflată în dificultate. Germania, care consideră China drept una dintre cele mai mari destinații de export, a votat împotrivă.

Ponderea mare a producției în PIB-ul total al Germaniei înseamnă că economia este probabil să se contracte pentru al doilea an consecutiv. Un raport comun realizat de cinci dintre principalele institute de cercetare din țară sugerează că economia va scădea cu 0,1% în 2024, înainte de a reveni la creștere în următorii doi ani. Guvernul se așteaptă la o contracție de 0,2% din PIB.

Ministrul german de finanțe susține că modelul economic nu este depășit

Modelul economic al Germaniei nu este depășit, cu toate că cea mai mare economie a Europei și-a pierdut competitivitatea în ultimul deceniu, a declarat luni ministrul german de finanțe, Christian Lindner, potrivit Reuters.

„Nu putem fi mulțumiți de evoluțiile economice din Germania,” a spus el jurnaliștilor înainte de o reuniune a Eurogrupului.

Economia germană este așteptată să se contracte cu 0,2% în 2024, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei, revizuind în scădere prognoza de la o creștere anterioară de 0,3% pentru acest an.

Aceasta ar fi al doilea an consecutiv de contracție pentru economia Germaniei, după o scădere de 0,3% a produsului intern brut în 2023. Este cel mai slab rezultat din rândul marilor economii europene.

Lindner a declarat că guvernul introduce măsuri pe partea ofertei pentru a încerca să readucă economia pe linia de plutire. Măsurile preconizate de Berlin includ scutiri de taxe, reducerea prețurilor la energie pentru industrie, simplificarea birocrației, stimulente pentru ca persoanele în vârstă să continue să lucreze și condiții mai atractive pentru lucrătorii calificați din străinătate.

(Citește și: ”Al doilea an consecutiv de recesiune în Germania. Prognoza oficială: -0,2% din PIB”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: