Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, arată că una din schimbările importante prevăzute de noile planuri-cadru pentru învățământul liceal este că numărul de ore nu mai este alocat unor discipline în primul rând de către minister, ci au un cuvânt mai important de spus școala și elevul.
Daniel David menționează că dezbaterea planurilor-cadru pentru învățământul liceal a atras sute de mesaje pe adresa ministerului, ceea ce dovedește un interes crescut pentru acest subiect.
„Mă bucur că proiectele de planuri-cadru pentru învățământul liceal au stârnit deja un interes atât de mare, primind în nici 24 de ore sute de mesaje. Este normal, iar asta arată că ne pasă de viitorul copiilor noștri! Avem câteva săptămâni pentru analize serioase și discuții constructive, decizia finală urmând a se lua în luna mai, într-un consens cât mai larg”, a transmis, sâmbătă, Daniel David printr-un comunicat al Ministerului Educației, citat de Agerpres.
Ministrul precizează că, în ciuda unor interpretări greșite legate de „afectarea unor discipline și ore”, de fapt decizia se duce mai mult spre școală și elevi, iar prin această descentralizare este încurajată autonomia și performanța, pentru a se păstra sau chiar a se crește numărul actual de ore la anumite discipline.
Se vor înmulți profilele liceelor. Mai multă autonomie școlii și elevilor
David a reiterat ideea că aceste propuneri trebuie gândite în interesul elevilor, susținând profesorii în acest demers, dar și implicarea părinților, astfel încât elevii să devină „buni specialiști, buni cetățeni și oameni echilibrați și mulțumiți de propria viață”.
„Pentru a avea buni specialiști, ne trebuie accentuarea competențelor de specialitate, mai ales în clasele XI/XII; nu ne oprește nimeni însă să avem abordări mai transdisciplinare și la acest nivel (istorie la profilul real sau științe la profilul uman), dacă școala și elevii doresc asta (prin orele de CDEOȘ), dar acest lucru nu mai este impus de minister, ci lăsat la autonomia/libertatea școlii și elevilor. Tot într-o logică transversală și ținând cont de caracteristicile societății de astăzi, am lăsat tehnologia informației și comunicațiilor în toți anii din trunchiul comun (din nou, orele putând fi, unde se dorește, suplimentate prin CDEOȘ)”, a spus Daniel David.
Dezbaterea națională presupune patru întâlniri cu prezență fizică, organizate în centre academice istorice în București (11 februarie), Cluj-Napoca (14 februarie), Iași (25 februarie) și Timișoara (4 martie).
După dezbaterile cu prezență fizică va fi organizată o dezbatere online, în data de 6 martie.
„Aștept în următoarele săptămâni să avem această analiză serioasă și discuție constructivă, decizia finală urmând a se lua în luna mai, într-un consens cât mai larg”, a afirmat David.
(Citește și:
Elevii care intră la liceu în 2026 vor susține un alt tip de Bacalaureat; cum vor arăta planurile-cadru pentru acest ciclu de învățământ)
***
Un răspuns
Buna ziua, era si timpul sa modifice. In unele scoli sunt 35 de ore pe saptamana daca se adauga si orele pentru teme copii petrec mai mult timp cu invatatul decat un adult la lucru. Si apoi ne miram ca nu le mai place copiilor scoala. Multumesc!