25 ianuarie, 2013

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că intenționează să propună măsuri prin care firmelor găsite cu lucrători fără forme legale să le fie blocat doi ani accesul la licitațiile pentru lucrările publice, urmând, în schimb, să se modifice Codul muncii pentru atenuarea pedepselor față de angajatorii cu muncitori ”la negru”.

Într-un interviu difuzat vineri de Mediafax, ea a precizat că această măsură s-ar putea introduce prin intermediul unui ”cazier social”.

”Vom încerca să introducem un fel de cazier social, pentru că am dori ca firmele care timp de doi ani, până la participarea la o licitaţie, au fost descoperite că au practicat munca la negru, să nu mai aibă acces la licitaţia respectivă sau, şi mai grav, dacă au fost descoperiţi că au exploatat copii. Cred că astfel de măsuri ar putea să conducă la prezentarea la licitaţii a unor firme serioase şi mai puţin a celor care încearcă în orice fel să facă o evaziune fiscală”, a afirmat ministrul Muncii.


În schimb, ea a precizat că va propune modificarea Codului muncii astfel încât angajatorii găsiți cu mai mulți de cinci lucrători ”la negru” să nu mai fie trimiși direct la închisoare, ci să li se aplice sancțiuni graduale.

”Această prevedere atât de drastică şi de radicală nu aduce beneficii. Şi eu nu cred că există vreun ministru al Muncii care să dorească să trimită la închisoare angajatorii. Pentru că este clar că locurile de muncă de la acel angajator dispar a doua zi”, a spus ministrul.

Măsurile graduale propuse de Mariana Câmpeanu:

  • ”Amendă care poate să se repete şi în fiecare zi dacă urmărim cum îşi desfăşoară activitatea acea persoană
  • închiderea activităţii pe o perioadă de timp limitată, pentru a reuşi să înregistreze tot personalul pe care îl are
  • dacă este o activitate care este redescoperită după un timp că se produce în continuare, atunci putem să închidem activitatea firmei şi pe o perioadă mai mare
  • numai într-un caz care într-adevăr reprezintă infracţiune, pentru că acea persoană urmăreşte, de fapt, să aibă numai angajaţi la negru, să trimitem dosarul şi în instanţă”.

Referitor la Codul muncii, adoptat în anul 2011 prin angajarea răspunderii GUvernului Boc, Mariana Câmpeanu a afirmat că legea nu a condus la crearea de noi locuri de muncă, însă ”a scos la suprafaţă o anumită categorie de persoane care beneficiau de salarizare pe baza convenţiilor şi acestea au fost transformate în contracte de muncă”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: