11 octombrie, 2017

Ministerul Finantelor (MFP) a plasat obligațiuni în euro pe piaţa externă în valoare de un miliard de euro, prin redeschiderea emisiunii cu scadența la 10 ani, lansată în luna aprilie a acestui an.

Emisiunea a fost plasată cu un cupon de 2,375%, la un randament de 2,114%, mai mic față de cel de la lansarea inițială din aprilie (2,411%), ca urmare a „diminuării marjei aferente riscului de credit al României la cel mai scăzut nivel pentru o astfel de maturitate, respectiv la 128 de puncte de bază peste cotațiile nivelului de referință mid swap, față de nivelul de 170 de puncte de baza obținut în luna aprilie”, precizează MFP.

Astfel că emisiunea a fost subscrisă de peste două ori, iar „volumul cumulat pe această serie a atins un nivel de 2 miliarde euro, crescând astfel lichiditatea pe piața secundară”.


„Cererea a cumulat rapid peste 2 miliarde euro în primele 3 ore și jumătate de la lansare, oferta totală provenind de la 140 de investitori din diverse regiuni. (…) Baza investițională a tranzacției a avut o granularitate ridicată atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al tipurilor de investitori”, spune MFP.

Distribuția geografică a fost următoarea: Romania (18%), UK (17%), Centrul și Estul Europei (17%), Germania/Austria (14%), Franța/Benelux (10%), Italia (6%), Elveția (5%), SUA (4%), Scandinavia (3%) și alte țări (6%).

În privința tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (63%), fiind urmați de bănci comerciale și bănci private (24%), fonduri de pensii și societăți de asigurare (9%) și bănci centrale și instituții oficiale (4%).

Este cea de-a doua ieșire a României pe piețele internaționale din acest an, după ce în aprilie Ministerul Finanțelor a atras 1,75 miliarde de euro prin două emisiuni separate, cea redeschisă astăzi, și alta cu scadența în 2035.


Pentru întregul an 2017, sunt programate împrumuturi totale prin eurobonduri în valoare de 3 miliarde de euro, sumă acoperită aproape în totalitate de emisiunile de până acum.

„Tranzacția a încheiat planul de finanțare externă aferent anului 2017. Emisiunea se încadrează în obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturității medii a portofoliului de datorie guvernamentală și consolidarea rezervei valutare a statului”, conchide sursa citată.

Intermediarii emisiunii au fost Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Societe Generale și ING Bank NV.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: