17 noiembrie, 2023

Mihai Precup (37 de ani, foto), fost secretar de stat la Cancelaria premierului Marcel Ciolacu şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a fost numit la conducerea nou înfiinţatei Agenţii pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, pentru un mandat de 4 ani.

Decizia a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

”Având în vedere propunerea formulată de secretarul general al Guvernului prin Adresa nr. 20/40.588/M.A. din 13 noiembrie 2023, înregistrată la Cabinetul prim-ministrului cu nr. 5/9.022 din 15 noiembrie 2023, realizată în baza Raportului final al Comisiei de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ai AMEPIP nr. 112 din 8 noiembrie 2023, înregistrat la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 20/40.588/M.A. din 9 noiembrie 2023, întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 20 alin. (4) lit. l) din Hotărârea Guvernului nr. 617/2023 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, în temeiul art. 29 şi al art. 31 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 42 alin. (1), (3) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările şi completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie: Articol unic. — La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Mihai-Călin Precup se numeşte în funcţia de preşedinte al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice pentru un mandat de 4 ani”, se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial.


La începutul lunii august, Mihai Precup fusese numit secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost înfiinţată prin Hotărârea de guvern 617/2023, ca răspuns la angajamentele României atât în faţa OECD, cât şi în faţa Comisiei Europene. Aproape 1.500 de companii de stat care se află, sub o formă sau alta, în subordinea Guvernului sau a Autorităţilor Publice Locale vor fi monitorizate în termeni de indicatori de performanţă şi management de nou înfiinţata agenţie.

Mihai Precup, 37 de ani – de la GRIRO, director în Ministerul de Finanțe

În vârstă de 37 de ani, Mihai Precup a urmat cursurile ASE şi ulterior pe cele ale Universităţii Sorbona, unde a obţinut Masterul şi titlul de Doctor în finanţate corporative. Doctoratul a durat opt ani şi a urmărit tema „Impactul crizei financiare asupra evoluţiei investiţiilor în companiile necotate din Europa Centrală şi de Est‟.

După absolvire, Mihai Precup a lucrat peste 11 ani în instituţii financiar-bancare din Luxembourg şi Franţa, inclusiv la Banca Europeană de Investiţii, şi în acelaşi timp a predat cursuri de politică monetară la Universitatea Sorbona în calitate de cadru didactic asociat.


În martie 2022 a plecat de la GRIRO și a intrat înadministraţia publică centrală, direct pe post de înalt demnitar – secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Un an mai târziu, premierul Ciolacu l-a numit în funcţia de secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru. În iunie anul acesta a primit și un loc în Consiliul de Administrație al Poștei Române.

O agenție care dictează politica de proprietate a statului român

Instituția nou înființată are rolul de a elabora și de a propune Guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare.

Responsabilitatea Agenției este de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație, monitorizează, evaluează, controlează și publică raportarea periodică a indicatorilor de performanță și aplică sancțiuni pentru întreprinderile de stat care nu respectă indicatorii-cheie de performanță.

Cine are ”pâinea și cuțitul”: prim-ministrul, prin SGG

Agenția va avea puterea de a impune conducerile întreprinderilor publice, mai ales în cazul celor care nu performează. Bineînțeles, ”cu respectarea regulilor guvernanței corporative”.

Din proiectul de Hotărâre reiese că AMEPIP se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale cu personalitate juridică în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: