Marele producător de oțel din Germania ThyssenKrup Steel (TKS) a anunțat recent planul de restructurare a activității care include reducerea cu 11.000 de angajați a forței de muncă. Aceasta reprezintă o nouă lovitură pentru piața oțelului din UE, aflată deja în dificultate, producătorul german anunțând de asemenea reducerea producției de produse laminate, cu 23%, în medie.
„Acesta este răspunsul companiei la adaptarea în continuare la schimbările fundamental și structurale a pieței europene a oțelului și de pe piețe cheie ale clienților”, arată ThyessenKrup Steel într-un comunicat din 25 noiembrie. „Din ce în ce mai mult, supracapacitatea și concurența importurilor ieftine, în special din Asia, pun o presiune considerabilă asupra competitivității”, a adăugat compania.
Restructurarea va afecta 40% din totalul angajaților companiei
Planul de reducere a locurilor de muncă prevede desființarea a 5.000 de locuri de muncă prin ajustări de producție și administrative până în 2030, și alte 6.000 de locuri de muncă transferate fie către furnizori metalurgieexterni de servicii, fie eliminarea lor prin vânzarea unor părți a afacerii. Pierderile estimate de locuri de muncă reprezintă aproximativ 40% din cei 27.000 de angajați ai ThyssenKrupp.
Compania a subliniat, de asemenea, schimbările structurale în cadrul companiei, afirmând că „În plus, sunt necesare măsuri urgente pentru a îmbunătăți productivitatea muncii și profitul operațional al TKS și pentru a atinge un nivel competitiv al costurilor”. Reprezentanții companiei au adăugat că „Documentul cu problemele cheie va fi elaborat în săptămânile următoare, în dialog cu organismele de reglementare și reprezentanții angajaților”.
Potrivit celor mai recente rapoarte, atât grupul-mamă ThyssenKrupp AG, cât și compania energetică cehă EP Group, cea din urmă deținând un pachet de 20% din TKS, susțin planul de restructurare.
Scade producția de oțel în Europa
TKS a mai menționat că intenționează să scadă capacitatea de producție anuală de la 11,5 milioane de tone, la aproximativ 8,7 – 9 milioane tone. În acest scop va închide unitatea de producție de la Kreuztal-Eichen, situată la 120 kilometri sud de principalul combinat al TKS din Duisburg.
Kreustal-Eichen are o capacitate de 1,4 milioane tone/an de produse laminate la cald sau trase la rece din oțel special, precum și alte produse plate. Produsele sunt destinate industriei auto, construcțiilor și industriei constructoare de mașini.
De asemenea, TKS intenționează să-și vândă participația la fabrica din Hüttenwerke Krupp Mannesmann (HKM), situată tot în Duisburg. Fabrica HKM este un joint venture între TKS, producătorul de oțel Salzigitter și producătorul francez de țevi Vallourec, cu participații de 50%, 30% și respectiv, 20%. „Dacă o vânzare nu este posibilă, TKS va discuta cu ceilalți acționari un scenariu de închidere a unității de producție reciproc acceptabil”, a anunțat compania.
Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, HKM poate produce 6 milioane tone de oțel lichid pe an în două furnale și două convertizoare de oxigen, care produc tablă groasă sau țagle. De asemenea, produce fontă pentru piața globală a oțelului.
Schimbări majore anunțate în 2024 în industria europeană
Un observator al industriei n-a fost surprins de planurile anunțate de TKS, spunând că „are 100% sens”. De asemenea, TKS a avertizat cu privire la restructurare forțată în octombrie, invocând condițiile proaste de pe piață drept motiv pentru reducerile drastice a cheltuielilor.
Prețurile pentru produsele laminate la cald în nordul Europei, la mijlocul lunii noiembrie, au fost constante în jur de 600 EUR pe tonă, în scădere cu 25% față de 800 EUR la începutul anului 2024. În timp ce în piață s-a manifestat un interes sporit al utilizatorilor finali și al traderilor pentru produsele metalurgice, anticipânus-e o creștere a activității economice în 2025, un analist a spus că această schimbare „a fost prea puțin, prea târziu”, pentru TKS.
Mai la vest în Europa, proprietarul producătorului britanic de automobile Vauxhall a anunțat planurile de a-și închide fabrica de furgonete din Luton și de a muta producția de furgonete electrice la cealaltă fabrică pe care o deține în Marea Britanie în Ellesmere Port.
Anunțul pune în pericol alte 1.000 de locuri de muncă. Stellantis, care deține mărcile Citroen, Peugeot și Fiat, a citat legislația Marii Britanii care impun ca furgonetele electrice să reprezinte 10% din vânzările realizate în 2024, ca motiv pentru închiderea planificată a fabricii.
Cititi Și ThyssenKrupp Steel, cel mai mare producător german de oțel, anunță desființarea a 11.000 de locuri de muncă, până în 2030
***