12 martie, 2012

Presiune puternică a UDMR aspura PDL: parlamentarii maghiari au refuzat luni să participe la şedinţele camerelor Parlamentului. La prima rezistenţă serioasă a PDL faţă de doleanţele UDMR, privind înfiinţarea universităţii maghiare de medicină la Târgu Mureş, parlamentarii Uniunii Democrate Maghiare din România au pus piciorul în prag şi au părăsit plenul Legislativului, lăsând coaliţia fără cvorum.

Situaţia putea fi anticipată încă de dimineaţă:

După şedinţa coaliţiei,liderii PDL se fereau să spună dacă s-a tranşat vreo decizie. Cea mai curajoasă a fost prim-vicepreşedinta PDL Roberta Anastase, care a susţinut că Gvernul a fost mandatat să găsească o soluţie privind UMF Târgu Mureş. ”Nu a stabilit şi a mandatat Guvernul să facă acest lucru”, a declarat ea, la Agerpres.


În schimb, vicepremierul Marko Bela, după o discuţie cu ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a anunţat victoria UDMR.

„Am convenit ca mâine Guvernul, printr-o HG, să aprobe înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, care va cuprinde medicina generală în limbile maghiară şi engleză şi farmacia în limba maghiară, probabil”, a declarat, pentru AGERPRES, Marko Bela.

„Hotărârea de Guvern preconizată este conform legii, se integrează în dispoziţiile legale şi va dezamorsa situaţia”, a mai susţinut vicepremierul.

Mai mult, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut că în coaliţie şi PDL a fost de acord cu înfiinţarea unei facultăţi maghiare în cadrul UMF Târgu Mureş.


„În coaliţie, PDL-ul a spus că susţine aplicarea Legii (educaţiei naţionale – n.r.) în spiritul şi litera ei. Deci, această lege trebuie aplicată. Acest lucru înseamnă că trebuie adoptată o hotărâre de guvern, că altfel nu se poate. Senatul nu aplică legea şi nu este de acord şi tot tergiversează aplicarea legii. De aceea, noi vom merge pe adoptarea unei hotărâri de guvern. În orele care urmează, noi vom discuta conţinutul hotărârii de guvern, în aşa fel încât mâine să intre la şedinţa de Guvern şi să punem capăt acestui conflict fals şi acestor dispute de la Târgu Mureş. Urmează să discutăm cu premierul conţinutul hotărârii de guvern”, a declarat Kelemen.

Piedici necalculate: Conducerea UMF Tg. Mureş se opune segregării etnice

Planurile UDMR, tolerate de PDL, se ciocnesc de refuzul conducerii UMF Tg Mureş de înfiinţare a universităţii maghiare.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, susţine că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) ameninţă instituţia cu tăierea finanţării dacă nu înfiinţează linia maghiară, atât în scris, cât şi verbal.

„După mai multe discuţii avute cu domnul ministru al Educaţiei Naţionale, vineri seară am primit un telefon în care ne-a spus că dacă nu rezolvăm problema liniei maghiare şi nu introducem în Cartă aceste lucruri, atunci ne suspendă finanţarea universităţii. A spus că va trimite o adresă la universitate – pe care am găsit-o în această dimineaţă şi care sună cam aşa: ‘aveţi obligaţia să elaboraţi Carta universitară în conformitate cu prevederile legale în vigoare’ (…) Scrisoarea e semnată de dl ministru Baba şi de d-na Lazăr şi a fost trimisă de la dânşii vineri. În aceasta se arată că, potrivit art. 125 pc. 5 din Legea Educaţiei se poate suspenda rectorul, se taie finanţarea sau se reorganizează universitatea”, a afirmat prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, citat de Agerpres.

Rectorul susţine că înfiinţarea facultăţii maghiare separate de cea românească ar fi ilegală, în lipsa unui acord al Senatului UMF Tg Mureş.

„Colegii de la limba maghiară doresc departamente complet separate în limba maghiară. Din păcate, legea spune clar că Senatul este cel care hotărăşte înfiinţarea/desfiinţarea, la propunerea consiliilor pe facultăţi. Orice formă de învăţământ nou înfiinţată într-o universitate trebuie să aibă acreditare ARACIS şi acceptul de a funcţiona (…) Într-o universitate acreditată, dacă se înfiinţează alte structuri care nu sunt evaluate ARACIS, universitatea respectivă intră în desfiinţare iar factorii responsabili sunt învinuiţi penal. Cine îşi asumă acest risc. Pentru că dacă ar lua fiinţă program de studiu în limba maghiară fără să fie evaluat, ne înscriem în acest art. 161 şi ne desfiinţăm”, a mai spus Constantin Copotoiu.

De cealaltă parte, prof. univ.dr. Szabo Bela, liderul de opinie al cadrelor didactice maghiare care doresc separarea, a declarat presei luni că nu se doreşte ruperea UMF Târgu Mureş şi că ceea ce se doreşte este obţinerea unei garanţii că linia maghiară va putea face singură angajări pentru completarea catedrelor, întrucât procentul cadrelor didactice care predau în această limbă este în scădere.

„Dacă acest minister, după ce a scris atâtea adrese la UMF şi a specificat unde nu se respectă carta şi dacă, cu toate acestea, ulterior acceptă, asta deja nu e problema noastră, este problema ministerului (…) Secţia maghiară e în avantajul studenţilor, pentru că o meserie poţi să o înveţi cel mai bine pe limba ta şi am avea şi noi un viitor calculabil, pentru că am avea o autonomie în scoaterea posturilor la concurs, pentru că nouă ni se reproşează că conducerea a scos posturi şi că cei de la secţia maghiară nu au venit sau nu corespund. Prin politica de cadre aşa s-a ajuns că întregul UMF nu este acreditabil, iar pe partea noastră este un proces care se derulează în continuare, procentajul nostru este în scădere”, a arătat Szabo Bela.

La rândul său, MECTS a anunţat că încălcarea de către UMF Târgu Mureş a solicitării ministerului ar determina ca în şase luni de la data sesizării iniţiale ministrul să revoce rectorul şi să elimine temporar sau definitiv accesul la finanţările cu surse publice la propunerea Consiliului de etică şi management universitar, potrivit art 125 din Legea educaţiei, pentru care Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea.

De asemenea, tot prin această lege, MECTS putea să propună Guvernului iniţierea unui proiect de lege de reorganizare sau desfiinţare a UMF Târgu Mureş.

Medicina politică: PDL, între presiunile UDMR şi moţiunea de cenzură a USL. UDMR – între noii concurenţi electorali maghiari

Pe lângă presiune puternice ale UDMR, PDL este supus şi ameninţării cu moţiunea de cenzură anunţate de Uniunea Social Liberală.

USL a solicitat luni demiterea ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, pentru ”ingerinţă politică” la UMF Târgu Mureş şi a anunţat că depune moţiune de cenzură dacă Executivul HG pentru înfiinţarea facultăţii în limba maghiară.

”Dacă mâine Guvernul Ungureanu şi al PDL va adopta vreo hotărâre de înfiinţare a acestei facultăţi, acesta este motivul principal pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură din partea USL şi va fi prima hotărâre de guvern care va desfiinţată când USL va veni la guvernare”, a declarat luni deputatul liberal Cristian Adomniţei fost ministru al Educaţiei.

”Este nepermis în orice stat civilizat din această lume un asemenea şantaj şi presiune cum am văzut făcute de ministrul Cătălin Baba asupra conducerii UMF din Târgu Mureş. Conform Legii educaţiei. Decizia politică de a înfiinţa o facultate de medicină în cadrul UMF se poate realiza prin două căi: decizia Senatului UMF şi hotărârea Guvernului Ungureanu. Având în vedere că prima cale nu s-a realizat, a rămas doar calea Guvernului. Aici găsim şantajul UDMR care a ameninţat Guvernul Boc şi PDL cu ieşirea de la guvernare dacă aceştia nu realizează această hotărâre de guvern”, a mai spus Adomniţei.

Nici UDMR nu se simte prea bine, încolţit de noile organizaţii politice maghiare, care funcţionează, pe electoratul etnic, ca o veritabilă opoziţie. Europarlamentarul Laszlo Tokes a demisionat luni dinimeaţă din UDMR, reclamând, printre altele, faptul că UDMR stă la guvernare de dragul puterii şi că urmăreşte interese mărunte de partid, şi nu interesele maghiarilor. Laszlo Tokes a exemplificat şi cu UMF Tg. Mureş.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: