3 februarie, 2017

Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene, care vor rămâne membre după Brexit, dezbat vineri, informal, problemele coeziunii comunitare în faţa numeroaselor provocări cu care  se confruntă UE, într-o reuniune informală.

Summitul este organizat în La Valleta, capitala Maltei, care deține președinția semestrială a Consiliului European.

Dincolo de problemele puse oficial în prim planul agendei reuniunii (migraţia şi  pregătirea aniversării a 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a pus bazele iniţiale ale Uniunii), reuniunea din capitala Maltei va lua în dezbatere și temele propuse de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European a ridicat, într-un mesaj adresat marți liderilor europeni.


Dintre temele externe stringente pentru existența UE, scrisoarea lui Donald Tusk remarcă:

  • Declarațiile „îngrijorătoare” ale noii administraţii de la Washington, care „face viitorul nostru foarte impredictibil și pune UE într-o situație dificilă”;
  • Politica „agresivă” a Rusiei, mai ales față de Ucraina și de vecinii săi;
  • Expansiunea în forță a Chinei;
  • „Războaiele, teroarea și anarhia” din Orientul Mijlociu și Africa și rolul islamului radical;
  • Eurospecticismul intern

Pentru prima dată în istoria noastră, într-o lume multipolară, prea mulți factori devin anti-europeni, sau eurosceptici în cel mai bun caz”, a scris Donald Tusk în scrisoarea adresată celor 27 de lideri ai țărilor care vor rămâne membre ale UE , după ce Marea Britanie va fi părăsit Uniunea.

Președintele Consiliului European a propus și tema amenințării „interne a creșterii sentimentului anti-UE, naționalist și tot mai xenofob”.

Egoismul național devine o alternativă atrăgătoare la integrare”, iar tendințele centrifuge și „declinul încrederii elitelor pro-europene în integrarea politică, ca și îndoielile privind valorile fundamentale ale democrației liberale” sunt alte teme propuse de Donald Tusk.

Angela Merkel: Destinul Europei se află în propiile mâini


„Europa își are destinul în propriile mâini. Cu cât înțelegem mai bine modul în care ne definim rolul în lume, cu atât mai bine putem avea grijă de relațiile noastre transatlantice”, a declarat cancelarul german Angela Merkel, înaintea reuniunii, potrivit Reuters.

Angela Merkel a făcut apel la unitatea europeană, în condiţiile dificile ale campaniilor electorale din ţara sa şi din Franţa, pilonii esenţiali ai stabilităţii UE.

Una dintre temele principale declarate ale reuniunii este situația din Marea Mediterană și din Libia, țară care are nevoie de o „situație stabilă”, potrivit cancelarului german citat de EFE şi Agerpres.

Klaus Iohannis în Malta, urmat de criza politică de acasă

„Este un summit important. Așteptările sunt ridicate. Trebuie să găsim o cale bună pentru Europa și un drum bun spre (reuniunea aniversară de la) Roma”, a declarat Klaus Iohannis, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor la sosirea sa în La Valletta.

„Foarte îngrijorat” de ceea ce se întâmplă în România, președintele României a recunoscut că „situația din România este foarte complicată”, dar și-a afirmat încrederea în românii care protestează în stradă.

Am încredere în ei (românii din stradă, n.r.). Cred în România. În cele din urmă, trebuie să găsim o soluție bună. Trebuie să prevaleze statul de drept, valorile europene”, a adăugat șeful statului, citat de Agerpres.
Klaus Iohannis a mai afirmat că investitorii din România „nu sunt amenințați. Situația economică este încă foarte bună și cred că va rămâne așa”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: