Şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care trebuia să aibă loc sâmbătă, a fost suspendată din lipsă de cvorum. De la ședință au lipsit parlamentari PSD și PNL.
Birourile permanente reunite ale celor două Camere nu s-au putut reuni nici vineri, când fuseseră convocate într-o ședință on-line la ora 23.00.
În final, calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse vineri seara de parlamentarii USR PLUS și AUR va fi stabilit luni.
Florin Cîțu, nemulțumit de ”acțiunile bizare” ale lui Ludovic Orban
După ce a acceptat ca Birourile Permanente reunite să stabilească vineri seara, târziu, un calendar al moțiunii de cenzură, Ludovic Orban este acuzat de gruparea Cîțu că ”face jocurile” USR PLUS.
”Convocarea a fost una abuziva din partea d-lui Orban, care fără acordul vicepreședintelui Senatului, Alina Gorghiu, ce o înlocuiește prin decizie, până luni, pe Anca Dragu, a dispus în scris convocarea BPR. Nu a fost cvorum la ședința convocată noaptea ca hoții și sperăm să nu fie în continuare dacă dl Orban vrea sa își dea jos propriul guvern, asemeni lui Liviu Dragnea, cot la cot cu USR și AUR. Este incredibil cât de mult rău poate face încă acest om PNL! Mulțumesc colegilor din BPR pentru reușita blocării azi a tentativei de puci a domnului Orban”, a scris deputatul PNL, Florin Roman pe grupul intern de comunicare al PNL..
”E bizar ca președintele PNL să facă tot ce e posibil ca moțiunea USR AUR să fie dezbătută. Fiecare răspundem în fața propriei conștiințe”, a spus sâmbătă și Florin Cîțu.
Reacția USR PLUS
„Din nou, nu am avut cvorum la ședința Birourilor Permanente Reunite în care trebuia să stabilim calendarul moțiunii de cenzură. Au lipsit din nou liderii PNL și PSD. Pare că USL revine în forță. Domnule Ciolacu, nu era vorba că abia așteptați să îl dați jos pe Florin Cîțu din fruntea Guvernului?”, a întrebat, retoric, pe Facebook, Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS.
„Nu a existat cvorum din nou. Au fost prezenţi 6 membri ai Biroului Permanent de la Senat şi 6 membri de la Camera Deputaţilor. Deci, 12. Cvorumul necesar pentrru sedinţă este de 14 membri. Am convocat o nouă reuniune a Birourilor Permanente reunite pentru ziua de luni, la orele 12,00″, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, citat de Agerpres.
Copreședinții USR PLUS au anunțat vineri seara că, în urma eșecului negocierilor din Coaliție, moțiunea de cenzură, semnată de parlamentarii USR PLUS și de cei ai AUR, a fost depusă la Parlament.
(Citiți și: „Document / USR PLUS a depus, cu ajutorul AUR, moțiunea de cenzură. Toți miniștrii partidului își depun luni demisiile”)
Ședința de coaliție organizată vineri seara a durat aproape o oră, iar părțile nu au găsit nicio soluție de rezolvare a crizei. Mai exact, Florin Cîțu nu a fost dispus să demisioneze, USR PLUS nu a fost dispus să facă o nouă nominalizare de ministru al Justiției.
Procedura
Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.
Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.