23 iulie, 2021

vaccinare categorii de varsta adolescentiLegea prin care salariații primesc, la cerere, câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză de vaccin efectuată a fost promulgată vineri de către președintele Klaus Iohannis. Aceste zile libere nu sunt incluse în durata concediului de odihnă.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, prevede actul normativ.

Aceste drepturi se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare.


„Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi”, mai stipulează legea.

Dispoziţii nu se aplică în situaţia în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

„Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia”, conform legii.

Actul normativ vizează completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

A doua cea mai mică rată de vaccinare din UE


Rata de imunitate colectivă dobândită prin boala Covid-19 şi prin vaccinarea împotriva acesteia este de 44%, la nivel național, conform celei mai recente estimări, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, marți, la conferința săptămânală pe acest subiect. În judeţele Cluj şi Ilfov şi în municipiul Bucureşti, rata este de peste 60%.

Potrivit statisticilor Our World Data, 25%din populația României – sau 29,7% din populația adultă – este imunizată (două doze de vaccin). La nivelul UE, doar situația din Bulgaria este mai proastă decât cea din România: vecinii de la sud au imunizat doar 15,6% din populație.

Până la sfârșitul lunii august, conform obiectivului fixat de Comisia Europeană, toate statele membre ar trebui să atingă ținta de 70% din populația adultă vaccinată împotriva noului coronavirus, procent important pentru a împiedica izbucnirea unei noi situații epidemice care să blocheze sistemele sanitare și economia.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, aflată vineri în România într-o vizită de lucru, a declarat că țara noastră trebuie să grăbească ritmul vaccinării, nu să se complacă în situația în care se află în prezent.

Ea a avertizat asupra variantei Delta a coronavirusului și a precizat că România are “sprijinul din partea Comisiei Europene în efortul de vaccinare”.

“Suntem conştienţi şi vedem eforturile pe care le faceţi, dar este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare în rândul cetăţenilor români. Nu trebuie să ne complacem în situaţia în care ne aflăm în prezent. Trebuie să facem mult mai multe eforturi în săptămânile care urmează. Varianta Delta a coronavirusului creează o situaţie fragilă şi periculoasă în acelaşi timp. Aşadar, îi îndemn pe români să ia decizia corectă de a se proteja pe ei înşişi şi pe cei din jurul lor şi să se vaccineze”, a spus comisarul Stella Kyriakides, citată de Agerpres.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: