8 iunie, 2021

curtea constitutionala deciziiLegea 55/2020, prin care este reglementată starea de alertă pe teritoriul României este constituțională, a decis marți CCR. A fost  declarat neconstituțional articolul 72 din reglementare, fără ca aceasta să afecteze însă esența legii.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Obiecția CCR la art. 72 vizează lipsa termenelor rapide pentru atacarea în contencios administrativ a actelor normative. Prevederile articolului 72:

  • (1) Dispozițiile prezentei legi se completează cu reglementările de drept comun aplicabile în materie, în măsura în care acestea din urmă nu contravin prevederilor prezentei legi.
  • (2) Pentru starea de alertă instituită pentru prevenirea și combaterea unei pandemii COVID-19, dispozițiile art. 2 lit. f) și m), art. 4 alin. (1) lit. b), alin. (2), (5) și (6), art. 20 lit. c) și d), art. 21 lit. c), art. 22 lit. c), art. 23 lit. c), art. 24 lit. c) și art. 42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 361 din 26 aprilie 2004, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, nu sunt aplicabile.

Legea discutată marți de judecătorii constituționali a fost atacată prin cinci sesizări venite de la instanţele de judecată. Formațiunea naționalistă AUR a depus cereri de intervenţie în acest caz.

Legea 55/2020 privind starea de alertă a fost contestată, printre altele, întrucât ar fi acordat Guvernului competenţe similare cu cele ale Preşedintelui României pentru instituirea stării de urgenţă, conform celor care au inițiat acțiunile în instanță.

Spre deosebire de procedura stării de urgență însă, hotărârile Guvernului pentru instituirea şi prelungirea stării de alertă, prin care se restrâng drepturi și libertăți fundamentale, nu sunt supuse unui control parlamentar.

România se află în stare de alertă de la jumătatea lunii mai 2020, pentru a putea impune restricții necesare menținerii sub control a epidemiei de Covid-19.


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: