16 octombrie, 2024

Prim-ministrul italian, Giorgia Meloni (foto), a anunțat că guvernul intenționează să colecteze 3,5 miliarde de euro de la bănci și companii de asigurări pentru a acoperi un deficit de 9 miliarde de euro la bugetul general consolidat din 2025, transmite Financial Times.

După o ședință de guvern de marți seara, Meloni a scris pe X că guvernul și-a respectat angajamentul de a „pune cetățenii în centrul atenției” și că fondurile suplimentare primite de la companii vor fi folosite pentru a finanța sistemul de sănătate publică și pentru a îmbunătăți serviciile destinate celor care au nevoie.

Surse familiare cu discuțiile dintre bănci și guvern au menționat anterior că negocierile s-au concentrat pe eliminarea temporară a deducerilor pentru activele fiscale amânate ale băncilor și pe creșterea taxei pe opțiunile pe acțiuni ale bancherilor.


Deducerile pentru activele fiscale amânate (în engleză, Deferred Tax Assets – DTAs) reprezintă o facilitate fiscală care permite unei companii să reducă suma totală de taxe pe care o datorează într-un an viitor, bazată pe pierderi sau pe alte cheltuieli deja raportate în bilanțul financiar. Cu alte cuvinte, acestea sunt active contabile ce reflectă taxe plătite în avans sau pierderi fiscale care pot fi folosite pentru a reduce impozitele viitoare. În cazul băncilor și al altor instituții financiare, DTAs pot apărea atunci când acestea înregistrează pierderi sau cheltuieli care nu sunt imediat deductibile fiscal, dar care pot fi folosite ulterior pentru a compensa veniturile impozabile în anii următori. De exemplu, dacă o bancă are pierderi acum, acestea pot fi „amânate” și folosite pentru a reduce profiturile impozabile și, implicit, taxele viitoare.

Taxa pe opțiunile pe acțiuni ale bancherilor este un impozit aplicat veniturilor generate de către bancheri sau alți angajați din sectorul financiar atunci când aceștia beneficiază de opțiuni pe acțiuni ca parte din pachetul lor de compensații. Opțiunile pe acțiuni sunt un tip de beneficiu oferit angajaților, care le permite să cumpere acțiuni ale companiei lor la un preț prestabilit, adesea mai mic decât valoarea de piață. Dacă valoarea acțiunilor crește, angajatul poate să cumpere acțiunile la prețul mai mic (cel stabilit prin opțiunea pe acțiuni) și apoi să le vândă la un preț mai mare, realizând astfel un câștig.

Comentariul lui Meloni pe X sugerează că aceleași măsuri se vor aplica probabil și companiilor de asigurări. Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să comenteze detaliile măsurilor care vizează companiile financiare.

Ministrul de finanțe, Giancarlo Giorgetti, urmează să susțină o conferință de presă la Roma miercuri.


Guvernul a accelerat planurile în această săptămână pentru a finaliza legea bugetului pe anul viitor, care trebuie analizată de parlament înainte de aprobarea finală.

Italia plănuiește să scadă deficitul sub 3% din PIB până în 2026

Italia are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale datoriei publice în raport cu PIB-ul din zona euro. Cu toate acestea, a redus deficitul bugetar la 3,4% în 2024 și vizează o scădere suplimentară sub 3%, ținta impusă de UE, până în 2026.

În ultimele săptămâni, tensiunile au crescut în cadrul guvernului, miniștrii străduindu-se să găsească suficiente fonduri pentru a acoperi promisiunea costisitoare de a reduce impozitele pentru lucrătorii cu salarii mici și pentru a îndeplini cerințele UE – care includ o reducere a deficitului cu 10 miliarde de euro anul viitor. Discuțiile din cadrul guvernului s-au concentrat și pe reduceri de cheltuieli pentru ministerele și alte servicii publice.

Forza Italia, partenerul liberal junior din coaliție, s-a opus ferm noilor taxe asupra băncilor și companiilor, dar în cele din urmă a acceptat un compromis privind deducerile pentru activele fiscale amânate .

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: