Cheltuielile Italiei aferente reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se ridicau la 57,7 miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie, echivalentul a 30% din finanțarea totală a planului și aproximativ 66% din suma planificată inițial să fie cheltuită până la sfârșitul anului 2024.
Italia rămâne în urmă cu cheltuielile, a declarat europarlamentarul Antonio Misiani, aducând în prim-plan activitatea lui Raffaele Fitto, noul vicepreședinte al Comisiei pentru coeziune și redresare, în perioada când acesta făcea parte din guvern.
Fitto, care acum servește ca vicepreședinte executiv și comisar responsabil pentru implementarea reformelor și investițiilor convenite în planurile de redresare și reziliență ale statelor membre, „a lăsat Italiei o moștenire grea”, a declarat Misiani, senator și expert economic al Partidului Democrat, într-un interviu pentru Euractiv.
Întârzierile „scot în evidență dificultatea de a implementa investițiile, în special în cadrul planului, ceea ce este foarte îngrijorător, pe măsură ce termenul din 2026 se apropie, iar cu cât ne apropiem mai mult, cu atât devine mai probabilă necesitatea unei cereri de prelungire, deși acest lucru nu este deloc garantat.”
Potrivit ministrului Economiei, Giancarlo Giorgetti, guvernul italian a exprimat în mod repetat necesitatea unei prelungiri. Cu toate acestea, noul comisar Fitto a exclus această opțiune acum că este responsabil de implementarea planului.
„Să vedem dacă această opoziție față de extinderea termenului din 2026 va rămâne până la final, pentru că, dacă ritmul implementării rămâne atât de lent, Italia riscă să piardă o oportunitate de aur pentru dezvoltare”, a spus Misiani.
Deși critică progresul implementării PNRR, senatorul recunoaște că „vina nu poate fi atribuită în întregime unui singur guvern”, deoarece „există probleme structurale în administrația publică din Italia”.
„Ne așteptam și încă ne așteptăm, în lumina datelor Curții de Conturi, la mai puțin triunfalism, mai puțină retorică și mult mai multă eficiență operațională din partea guvernului, deoarece timpul se scurge”, a adăugat el.
(Citește și: ”Italia va strânge 3,5 miliarde de euro în plus la bugetul din 2025 de la bănci și companiile de asigurări”)
***