Subscrierile de titluri de stat Fidelis, emise prin intermediul Bursei de Valori București, au ajuns la 1,63 miliarde de lei după 3 zile de la debutul primei ediții Fidelis a anului, potrivit datelor analizate înainte de închiderea ședinței de tranzacționare.
Subscrierile au început vineri, 7 februarie, și se vor încheia tot vineri, 14 februarie. Prima ediție a acestui an se bucură de dobânzi atractive, superioare celor aferente depozitelor bancare, maximul mergând până la 7,95% pentru titlurile în lei pe 5 ani.
Statul a schimbat strategia de finanțare a deficitului și se îndreaptă mai mult spre populație.
Cel mai mare interes al investitorilor se manifestă pentru titlurile pe 1 an, unde se concentrează circa un sfert din ofertele totale înaintate.
Interesante pentru investitori se dovedesc și titlurile în euro, care au cumulat, în cele trei zile de la debutul subscrierilor, oferte în valoare totală de 147,87 milioane de euro, echivalentul a circa 735,85 milioane de lei. Titlurile emise prin BVB au o valoare nominală de 100 de lei, respectiv 100 de euro, și cantități minime de subscriere în funcție de maturități.
Record de subscrieri pe Tezaur la începutul acestui an
De luni, 10 februarie, s-a demarat și o nouă ediție de titluri de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și cu dobânzi anuale de 6,95%, 7,65% și, respectiv, 7,95%. Titlurile de stat Tezaur au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată și pot fi subscrise, în actuala ediție, până la data de 6 martie.
Prima ediție Tezaur din 2025, desfășurată în perioada 13 ianuarie – 7 februarie, a marcat un record istoric pentru acest program de finanțare al statului, cu 5 miliarde de lei investiți de către români. Suma record confirmă interesul crescut pentru titlurile de stat emise de Ministerul de Finanțe și semnalează o posibilă reducere a consumului în prima parte a anului.
Titlurile de stat beneficiază de un regim fiscal special, fiind neimpozabile.
Statul schimbă strategia și se îndreaptă mai mult spre populație pentru finanțarea deficitului
În 2024, populația a subscris 16,4 miliarde de lei în cadrul acestui program, titlurile de stat Fidelis fiind listate la Bursa de Valori București, prin urmare tranzacționabile și pe cale de consecință un plasament atractiv. La acestea se adaugă alte 16,6 miliarde de lei atrase prin intermediul titlurilor de stat Tezaur, destinate tot populației, dar care nu sunt listate pe bursă, fiind promovate drept un instrument de economisire.
Anul trecut, cele două programe s-au dovedit o sursă bună de finanțare a necesarului uriaș de finanțare al statului, de peste 250 de miliarde de lei (bani necesari pentru a acoperi deficitul și pentru a refinanța datoriile vechi care ajung la scadență). Practic, 13% din necesarul de finanțare a fost asigurat de cele două programe.
Totodată, în 2025, Ministerul Finanțelor va face plăți în contul titlurilor de stat destinate populației Fidelis și Tezaur în sumă totală de 24,5 miliarde de lei, un record. Acestea reprezintă scadențe ale Guvernului în contul titlurilor de stat pentru populație emise în anii anteriori.
Ce este nou la programul Fidelis în 2025
În 2025, statul și-a propus să majoreze frecvența emisiunilor Fidelis, sperând să atragă peste 40 de miliarde de lei de la populație prin emisiunile Fidelis și Tezaur. În general, prin Fidelis, Finanțele atrăgeau la emisiunile regulate între 2,5 și 3,5 miliarde de lei.
Ce aduce nou Fidelis în 2025:
• Lansări lunare;
• Posibilitatea de a subscrie, timp de 6 zile lucrătoare, încă din prima parte a lunii;
• Către finalul lunii curente se vor afla dobânzile și scadențele pentru următoarea ediție;
• Se vor putea cumpăra titluri de stat FIDELIS și de la Libra Bank, în parteneriat cu TradeVille, principalul broker de retail din România, pe lângă BT capital Partners & Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank.
Printre avantajele investițiilor în titluri de stat Fideli, enunțate de Ministerul Finanțelor, se numără dobânzile atractive și câștiguri neimpozabile, posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadență și de a primi dobândă aferentă perioadei de deținere, tranșele speciale pentru donatorii de sânge, cu 1 punct procentual peste dobânda obișnuită și diversificarea maturităților pentru titlurile în lei și euro.
(Citește și: ”Statul schimbă strategia de împrumut și se orientează spre banii populației – fapt care arată saturația surselor instituționale. Șeful Trezoreriei: vizăm 40 mld. în 2025”)
***