Angajații ANAF care stabilesc și încasează debite de peste 10 milioane de euro în urma inspecțiilor, controalelor antifraudă sau executărilor silite, pot fi premiați cu o sumă în valoare de cel mult trei salarii de bază, conform unei ordonanțe publicate în Monitorul Oficial, relatează Termene.ro.
Prevederile ordonanței:
- Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală poate stabili, prin ordin, pentru performanțe excepționale, acordarea o singură dată de stimulente financiare pentru personalul din echipele de inspecție ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală atunci când, din activitatea de inspecție fiscală sau, după caz, de control antifraudă sau din activitatea de executare silită, constatările stabilite și încasate depășesc 10 milioane de euro.
- Valoarea stimulentelor financiare acordate potrivit dispozițiilor alin. (1) nu poate depăși de trei ori cuantumul salariului de bază al funcționarului public căruia i se acordă aceste sume.
- Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin care se stabilește acordarea stimulentelor financiare potrivit dispozițiilor alin. (1) se emite în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data încasării sumelor stabilite în urma constatărilor echipei.
Plata acestor stimulente se va realiza chiar din sumele încasate.
Veniturile: Guvernul speră la +19,1 miliarde de lei din care 7,9 mld. ar urma să aducă amnistia fiscală
”Veniturile bugetului de stat pe anul 2024, se majorează per sold cu suma de 19.109,3 milioane lei, din care 7.900,0 milioane lei, reprezintă impactul evidențiat în Nota de fundamentare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.107/2024 și reconfirmat ca fiind realizabil de către ANAF”, se arată în nota de fundamentare a rectificării.
(DOCUMENT – Proiect Ordonanță de Urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2024)
Categoriile venituri care ar urma să sufere modificări, față de bugetul aprobat la începutul anului – este vorba despre ce estimează acum Guvernul că se va întâmpla până la sfârșitul anului:
- Impozit pe profit: +1.081,1 milioane lei.
Majorarea se datorează atât evoluției înregistrată de încasările din impozitul pe profit comparativ cu programul estimat, cât și includerii a 720,0 milioane lei, parte componentă a impactului amnistiei fiscale
- Alte impozite pe profit, venit și câștiguri din capital de la persoane juridice: -1.633,7 milioane lei, ca urmare a evoluției negative înregistrată de încasările din impozitul pe venitul microîntreprinderilor comparativ cu programul estimat;
- Impozit pe venit și salarii: +1.537,5 milioane lei.
Majorarea se datorează atât evoluției înregistrată de încasările din impozit pe venit comparativ cu programul estimat, cât și includerii a 450,0 milioane lei, parte componentă a impactului amnistiei fiscale.
- Taxa pe valoarea adăugată: -555,40 milioane lei (+1.960,0 milioane lei în plus din amnistie, dar executivul trebuie să majoreze sumele defalcate care se duc la administrația locală, de aici influența negativă).
- Accize: +2.501,6 milioane lei (230 milioane lei din amnistie).
- Alte impozite și taxe generale pe bunuri și servicii: -976,5 milioane lei,
- Contribuții de asigurări sociale: +1.957,1 milioane lei (1.140,0 milioane lei din amnistie)
- Venituri nefiscale: -827,2 milioane lei
(Citește și: Ponderea veniturilor fiscale în PIB-ul României a scăzut cu 0,8pp în 2023 – încasările nu țin pasul cu avansul economic. În Polonia au crescut cu 1,1pp)
****