fbpx

7 ianuarie, 2025

Inflația generală din zona euro a accelerat la 2,4% în decembrie, a treia lună succesivă de creștere, în ce inflația de bază s-a stabilizat la 2,7%. O creștere suplimentară în primul trimestru din 2025 pare probabilă, iar acest lucru va menține Banca Centrală Europeană (BCE) pe o cale mai prudentă de relaxare a politicii monetare.
BCE a reluat ciclul de reducere a dobânzilor în contextul în care inflația din zona euro părea că s-a înscris pe o curbă descendentă, în vreme ce economia a început să dea semne de crispare (reducerea dobânzilor sprijină redresarea activității).

Economiștii avertizează că evoluția nefavorabilă a inflației din decembrie este o consecință a creșterii prețurilor la energie. Inflația energetică a crescut de la -2% în noiembrie la +0,1% în decembrie.

”Examinând factorii care stau la baza creșterii ratei inflației, este important de menționat că impactul descendent al prețurilor energiei începe acum să dispară. În timp ce prețurile energiei au scăzut cu 6,1% față de anul trecut în septembrie și cu 4,6% în octombrie, scăderea a fost doar de 2% în noiembrie, iar în decembrie a trecut la o rată pozitivă a inflației de 0,1%. Această tendință ascendentă nu s-a încheiat încă. Prețurile gazelor naturale sunt acum cu peste 50% mai mari decât acum un an, iar prețurile petrolului nu mai scad. Prin urmare, energia va reprezenta un risc semnificativ în sus pentru inflație în primul trimestru”, se arată într-o notă transmisă de economiștii ING investitorilor.


Inflația prețurilor alimentelor neprelucrate a fost de 1,7% în decembrie. Prețurile materiilor prime agricole, care au scăzut semnificativ în 2024, încep acum să crească din nou față de anul trecut. ”Aceasta sugerează că prețurile alimentelor vor contribui mai puțin la procesul de dezinflație în 2025”, mai punctează specialiștii.

Inflația bunurilor a rămas relativ scăzută, la 0,5%, fiind a cincea lună consecutivă în care rămâne aproape de acest nivel. Totuși, impactul unui posibil război comercial rămâne o incertitudine semnificativă.

Inflația serviciilor a accelerat

Inflația serviciilor rămâne o preocupare, accelerând la 4% în decembrie, față de 3,9% în noiembrie.

“Faptul că, cel puțin deocamdată, inflația serviciilor pare să fie blocată în jurul valorii de 4% înseamnă că factorii de decizie ai BCE vor fi prudenți, preferând să reducă în pași de 25 de puncte de bază, mai degrabă decât să acționeze mai rapid”, se arată și într-o analiză realizată de capital Economics.

Atât sondajul PMI, cât și indicatorul de sentiment al Comisiei Europene sugerează că presiunea ascendentă asupra prețurilor în domeniul serviciilor rămâne semnificativă din cauza creșterii încă puternice a salariilor și a stabilirii unor prețuri mai mari de către companiile de servicii.


”Deși ne așteptăm ca creșterea salariilor să încetinească în a doua jumătate a anului din cauza detensionării pieței muncii, inflația prețurilor serviciilor va rămâne probabil peste 3,5% în prima jumătate a anului”, susțin economiștii ING.

Probabilitate mare ca inflația să accelereze în prima parte din 2025

Toate acestea indică o probabilitate mare ca rata inflației din zona euro să crească și mai mult în primul trimestru al acestui an.

BCE preconizează o scădere a inflației generale la 2,3% în primul trimestru, pe fondul contribuției negative a inflației energetice.

”Totuși, având în vedere tendințele actuale, acest lucru pare optimist. Deși banca centrală ar putea susține că actuala creștere a inflației este temporară, <<șoimii>> din Consiliul de guvernare sunt acum mai puțin dispuși să ignore un șoc inflaționist determinat de partea ofertei decât erau acum câțiva ani. Ne așteptăm în continuare ca BCE să continue să reducă ratele dobânzilor, dar este puțin probabil ca ritmul de relaxare să accelereze”, se explică în nota citată.

(Citește și: ”Germania în purgatoriul stagflației: revenire pe servicii, declin în industrie și presiune inflaționistă din salarii”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: