În luna octombrie, producția industrială a avut un ușor reviriment față de luna septembrie, creșterea fiind de 0,4%. Față de aceeași lună a anului trecut, producția industrială a scăzut însă cu 0,9%. Totuși este o îmbunătățire față de septembrie, când scăderea în termeni anuali a fost de 3,6%.
În primele 10 luni din 2024, producția industrială a fost mai mică cu 1,8%, marcând al doilea an de scădere a producției industriale.
Analiștii de la Erste Bank estimează pentru întregul an 2024 o contracție de 2% a producției industriale după ce în anul anterior se consemnase o reducere de 2,5%.
Pentru 2025 prognozează o redresare a producției industriale cu aproximativ 1%, pe fondul unei ușoare accelerări a activității economice în zona euro. Însă sondajele efectuate pentru sectorul industrial prezintă un tablou sumbru, ceea ce înseamnă că revenirea va fi lentă.
Industria extractivă a crescut în octombrie cu 4,2% (lună/lună) și 2% (an/an), industria prelucrătoare a urcat cu 0,3% față de septembrie și a scăzut cu 0,8% față de octombrie 2023, în timp ce producția de energie electrică a scăzut cu 0,8% (lună/lună) și 3,2% (an/an)
Activitatea din industria prelucrătoare din ultimele 12 luni este cu 5,7% sub nivelul din perioada similară de dinainte de pandemia de Covid. Contagiunea din sectorul industrial al Germaniei, care subperformează, afectează ramura prelucrătoare, din cauza dependenței de cererea externă. Iar riscurile din punct de vedere a perspectivei industriale sunt mai degrabă îndreptate în sens negativ, mai spun analiștii Ertse.
Dependența industriei românești de Germania
BCR România Manufacturing PMI a rămas sub pragul de 50, care separă creșterea de contracție, fără modificări în noiembrie, din cauza cererii slabe. Componenta de producție industrială a Indicatorului Sentimentului Economic (ESI) a scăzut în noiembrie din cauza așteptărilor de reducere a activității.
Sentimentul în rândul companiilor germane s-a înrăutățit în noiembrie, conform indicelui Ifo pentru climatul de afaceri. Indicele PMI pentru industria prelucrătoare din zona euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din două luni în noiembrie, datele sondajului indicând scăderi puternice ale comenzilor noi din industrie.
Activitatea industrială a stagnat în zona euro
Producţia industrială în zona euro a stagnat în luna octombrie 2024, comparativ cu luna septembrie 2024, în timp ce în UE a crescut uşor cu 0,3%, iar România se numără printre ţările membre unde producţia industrială a crescut de la o lună la alta, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Conform acestor date, cele mai mari creşteri ale producţiei industriale, în luna octombrie comparativ cu luna septembrie, au fost înregistrate în Irlanda (5,7%), Danemarca (5,4%) şi Polonia (3,5%). În România, producţia industrială a crescut cu 0,4% în octombrie, după ce în septembrie a stagnat.
În ritm anual, luna octombrie 2024 comparativ cu luna octombrie 2023, producţia industrială a scăzut cu 1,2% în zona euro şi cu 0,8% în UE. România se numără printre ţările membre cu scăderi ale producţiei industriale în ritm anual, cu un declin de 0,9%. Totuşi, scăderea din luna octombrie este mai mică decât declinul de 3,6% înregistrat de producţia industrială a României în luna septembrie 2024, comparativ cu luna septembrie 2023.
Cititi si: Cădere pentru al doilea an consecutiv al industriei prelucrătoare. Valoare adăugată redusă
***