Atenția factorilor de decizie de la Bruxelles s-a centrat în principal pe performanța slabă a sectorului industrial, afectat de prețurile ridicate la energie și de concurența importurilor mai ieftine. Însă Indicele managerilor de achiziții a intrat și el în noiembrie în teritoriul de contracție pentru prima dată după ianuarie, coborând la 49,2 de la 51,6 în octombrie. În același timp, PMI pentru producția industrială a scăzut și mai mult la 45,2, în principal deteriorării accentuate a economiei franceze.
„Lucrurile cu greu ar fi putut să arate mai rău”, a spus economistul șef al Băncii Comerciale din Hamburg, Cyrus de la Rubia. „Sectorul de producție din zona euro coboară și mai adânc în recesiune, iar acum sectorul serviciilor începe să se contracte după două luni de creștere marginală.”
Franța s-a alăturat și ea la declinul Germaniei, datele arătând că activitatea în sectorul serviciilor din Franța a coborât mult sub așteptările analiștilor, PMI în noiembrie scăzând la 45,7 de la 49 în octombrie, pe măsură ce impulsul dat de organizarea Jocurilor Olimpice s-a risipit.
Instabilitate politică în cele două cele mai mari economii din UE
„Incertitudinea politică pare să fie un factor semnificativ în datele economice în Germania și în special în Franța”, a declarat analistul de la Barclays, Saadalla Nadra-Yazji într-o notă către clienți, subliniind „incertitudinea fiscală din jurul discuțiilor elaborării bugetului și riscurile de prăbușire a guvernului Barnier.”
Guvernatorii băncilor centrale din ambele țări s-au străduit, totuși, să minimizeze importanța primelor date pentru luna noiembrie. Guvernatorul Băncii Franței, François Villeroy de Galhau, a spus că sondajul a fost doar unul dintre cele trei examinate de instituția sa și că, în general, sondajele au arătat „reziliență”, dacă nu chiar o „revenire”.
Între timp, președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat la același eveniment bancar de la Frankfurt că indicii PMI au confirmat doar o „imagine de ansamblu că economia germană stagnează în acest an”.
Rezultatele pesimiste ale sondajului efectuat printre managerii de achiziții, vine după ce datele oficiale au arătat slăbiciunea economiei germane, care a crescut doar cu 0,1% în al treilea trimestru, sub 0,2% cât anticipau economiștii.
Euro, cel mai scăzut nivel din ultimii 2 ani
Euro a scăzut vineri la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, deoarece traderii mizează pe faptul că Banca Centrală Europeană va fi nevoită să reducă agresiv ratele dobânzilor pentru a susține economia din zona euro.
Moneda unică a scăzut cu mai mult de 1%, până la 1,0335 USD, cea mai slabă cotație din noiembrie 2022, după ce datele publicate azi arată că afacerile din cele două economii, cele mai mari din zona euro, s-au contractat peste așteptări. Probabilitatea ca BCE să efectueze o reducere cu 0,5 puncte procentuale este acum evaluată în piață la peste 50% de la circa 15% joi.
Citiți si: Scădere a Euro față de dolar – distanță de doar 3% până la paritate
***