Euro a scăzut vineri la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, deoarece traderii mizează pe faptul că Banca Centrală Europeană va fi nevoită să reducă agresiv ratele dobânzilor pentru a susține economia din zona euro.
Moneda unică a scăzut cu mai mult de 1%, până la 1,0335 USD, cea mai slabă cotație din noiembrie 2022, după ce datele publicate azi arată că afacerile din cele două economii, cele mai mari din zona euro, s-au contractat peste așteptări. Probabilitatea ca BCE să efectueze o reducere cu 0,5 puncte procentuale este acum evaluată în piață la peste 50% de la circa 15% joi.
„Aceste prime date pun într-adevăr pe masă o reducere de 50 puncte de bază (a dobânzii-cheie – n.r.)” a declarat Matthew Landon, dealer la J.P. Morgan Private Bank, adăugând că pariurile împotriva monedei unice reprezintă „vânzarea în lipsă preferată” a companiei pe piețele valutare.
Euro se numără printre monedele cu cele mai proaste performanțe în ultimele trei luni din Grupul celor 10 din cauza posibilității impunerii unor tarife vamale ridicate în SUA de către administrația Trump ceea ce ar da o lovituă dură economiilor europene dependente de export. Aceasta în timp ce Franța, dar mai ales Germania, se confruntă cu crize politice interne, care au erodat încrederea investitorilor.
Traderii pariază din ce în mai mult că moneda unică va ajunge la paritate cu dolarul – lucru care s-a întâmplat doar de două ori de la lansarea euro în 1999.
Datele subliniază dificultatea luării unei decizii de către oficialii BCE, care trebuie să discute luna viitoare dacă vor accelera ritmul relaxării politicii monetare, pentru a ajuta economia fragilă a Europei aflată în pragul recesiunii. Aceasta contrastează puternic cu situația din SUA, unde promisiunea lui Donald Trump de a reduce impozitele a determinat piața să anticipeze o creștere mai puternică în următorea perioadă.
(Citește și: ”Cum simt statele din Europa Centrală și de Est declinul economiei germane. Perspective sumbre pentru și pentru 2025”)
***