fbpx

30 decembrie, 2024

Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară – Romalimenta avertizează că prin măsurile incluse în proiectul de ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat duminică de Ministerul Finanţelor, industria alimentară primeşte încă o lovitură odată cu creşterea salariului minim şi anularea facilităţilor fiscale de care beneficiau angajaţii din sector.

„Acest lucru înseamnă că facilităţile fiscale vor fi înlocuite cu plata taxelor aferente de către angajator sau de către angajat. Suportarea acestor taxe de către angajat ar conduce la plecarea masivă a salariaţilor din sectorul alimentar către alte zone cu salarii mai bune”, se arată într-un comunicat transmis de federaţia patronală.

Romalimenta avertizează că suportarea de către angajatori a sumelor respective înseamnă creşterea costurilor suplimentare de producţie, care se vor resimţi în preţul produselor şi în scăderea producţiei de alimente româneşti, „permiţând intrarea şi mai puternică în România a produselor similare din ţările vecine”.


„Odată cu aderarea României la Schengen şi cu dezvoltarea infrastructurii rutiere, sunt condiţii foarte bune create pentru ca cei dezvoltaţi tehnologic mai bine să acopere piaţa noastră. Atragem atenţia că, în condiţiile menţinerii acestor măsuri împotriva industriei alimentare, nu există alta soluţie decât creşterea imediată a preţurilor produselor alimentare”, precizează sursa citată.

Fermierii cer menţinerea facilităţilor şi exceptarea construcţiilor agricole de la “taxa pe stâlp”

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită Guvernului amânarea cu un an a prevederilor din „ordonanţa trenuleţ”, care au impact în sectorul agroalimentar, respectiv eliminarea facilităţilor pentru angajaţii din agricultură şi industria alimentară, precum şi aplicarea „taxei pe stâlp” pentru mijloacele fixe care au legătură cu producţia agricolă.

„Exportăm materii prime agricole, cu valoare adăugată mică, şi importăm produse alimentare, finite, cu valoare adăugată mare. Acest dezechilibru are un impact direct asupra consumatorului final, asupra fiecărui român. (…) Firmele şi-au făcut planurile de afaceri şi bugetele cu mult timp înainte, iar astfel de măsuri fiscale vor dezechilibra totul. Deja mediul de agribusiness este bulversat de contextul agroclimatic şi regional, astfel că propunem amânarea măsurilor fiscale care vor prăbuşi mediul de afaceri din agricultură”, transmite AAC, într-un comunicat preluat de Agerpres.

Astfel, antreprenorii din agricultură şi din industria alimentară avertizează Guvernul şi coaliţia politică care îl susţine că efectele introducerii ”pârjolului fiscal” în sectorul agroalimentar va avea rezultate catastrofale pentru fiecare român, indiferent că activează sau nu în acest sector.

”În condiţiile unui an agricol 2024 extrem de dificil, în care mulţi fermieri au evitat, milimetric, insolvenţa, anul 2025 va însemna lacăt pe majoritatea fermelor din România, dacă aceste măsuri fiscale, care au fost propuse peste noapte, vor fi şi adoptate. Drept urmare, ‘taxa pe stâlp’ în agricultură va aduce zero încasări la bugetul de stat, măcar asta ştiţi şi dumneavoastră, doamnelor şi domnilor guvernanţi! Şi atunci de ce vreţi să distrugeţi agricultura naţională?”, afirmă aceştia.

(Citește și: ”Marcel Ciolacu: Adoptăm azi ”Ordonanţa trenuleţ”/ Coborâm deficitul bugetar la 7% din PIB în 2025”)


***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: