Autoritățile vor deschide centre de vaccinare anti-Covid în locuri atipice, precum gări, aeroporturi, muzee, stadioane și chiar în spațiile dintre blocuri, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare împotriva noului coronavirus. Soluția a fost deciză pentru a crește rata de vaccinare, printr-o accesibilitate sporită.
Măsurile anunțate marți sunt luate în contextul scăderii abrupte a vaccinărilor – luni, doar aproximativ 23.000 de persoane au fost imunizate cu prima doză. În lipsa unor intervenții de tip nou, ținta de cinci milioane de persoane vaccinate cu schema completă, stabilită pentru 1 iunie, să fie abia în luna iulie.
Vaccinare din poartă în poartă, în rural
„Bătălia” cea mare se duce însă în rural, unde imunizarea a rămas mult sub media urbanului. Pentru localitățile din rural și micile orașe, vor fi folosite echipe medicale din orașe, care vor merge din poartă în poartă și vor vaccina persoanele care își doresc acest lucru, a explicat Valeriu Gheorghiță, marți, în conferința de presă săptămânală organizată la Palatul Victoria.
Conceptul acesta, ce a fost deja lansat în câteva zone, poartă numele „Orașul vaccinează satul”:
În mod deosebit pentru mediul rural am identificat câteva soluții punctuale și anume, unul dintre conceptele pe care le propunem și pe care ne dorim să îl punem în practică în perioada următoare este cel care se referă la <Orașul vaccinează satul>. Ce înseamnă pragmatic acest concept?
Echipe vaccinatoare medicale din centre de vaccinare din mediul urban se vor deplasa în localități arondate fiecărui oraș și vor efectua cel puțin o dată – de două ori pe săptămână pe anumite intervale orare activități de vaccinare, fie la gospodăria fiecărei persoane, fie din poartă în poartă, fie în gospodăria unei persoane vor fi organizate puncte de vaccinare în care vecinii vor veni și vor fi vaccinați sau se vor face o serie de activități mini-maraton de vaccinare în spații puse la dispoziție de autoritățile locale (…)
Echipele de vaccinare din urban vor merge în localități din rural unde nu sunt centre de vaccinare. Am luat în calcul transportul persoanelor către centrele de vaccinare. Sunt multe persoane cărora, din cauza activităților din mediul rural, le e greu să găsească momentul potrivit să meargă la un centru, de aceea avem aceste modalități pe care ne dorim să le punem în practică.
Aproximativ 54,3% dintre românii care s-au vaccinat până acum împotriva Covid-19 au peste 50 de ani, iar cea mai mare acoperire vaccinală este la grupa de vârstă 60-69 de ani (33,6%), urmată de grupa de vârstă 70-79 de ani (31,7%) și 50-59 de ani (30,3%), potrivit coordonatorului campaniei naționale de imunizare.
Județele cu cea mai mare acoperire vaccinală:
- București – 43,48% din populația eligibilă
- Județul Cluj – 39,95%
- Județul Sibiu – 33,65%
- Județul Brașov – 31,97%
- Județul Constanța – 30,7%
- Județul Timiș – 30,5%
Județele cu cea mai redusă acoperire vaccinală:
- Județul Covasna – 17,3%
- Județul Bacău – 16,5%
- Județul Giurgiu – 15,8%
- Județul Botoșani – 15,8%
- Județul Suceava – 15%