20 noiembrie, 2020

România nu a mai importat gaze naturale prin Ungaria în septembrie, iar principala cauză este liberalizarea pieței din România, potrivit raportului Autorității maghiare de reglementare din energie și utilități publice, MEKH.

Urmare a liberalizării pieței din România prețurile au scăzut și importurile din Ungaria nu au mai fost avantajoase.

„Exporturile spre România practic au dispărut (în septembrie), după o scădere semnificativă în luna anterioară. (…) Volumul exporturilor (spre România) ar putea fi afectat de măsurile severe de liberalizare introduse pe piața română în iulie, din cauza cărora premium-ul prețurilor de pe piața maghiară a dispărut”, spune raportul Autorității maghiare de reglementare pe septembrie.


„Prețurile BRM de pe piața română din ultima parte a lunii septembrie au încurajat importurile din România în Ungaria”, adaugă raportul MEKH. Premium-ul de preț este diferența în plus dintre două prețuri.

Cel mai recent raport al reglementarorului român (ANRE) este pe luna iulie.

Un alt motiv de reducere al exporturilor maghiare a fost și intrarea în revizie a instalațiilor de interconectare cu Austria și Slovacia de la Mosonmagyaróvár.


În ultima vreme, România a importat gaze naturale rusești prin Ungaria, pentru că traseul prin Ucraina este limitat din cauza absenței unui acord dintre operatorii de sistem din cele două țări.

Prețurile în scădere

Tendința generală de scădere a prețurilor, declanșată la începutul anului și amplificată de criza coronavirus, a contribuit la rândul său la oprirea importurilor în septembrie, ca și faptul că depozitele de înmagazinare pentru iarnă aproape s-au umplut.

În Ungaria, prețurile practicate au la un maxim de 14,21 euro / MWh.

Prețul mediu din România a fost de 68,47 lei MWh în septembrie, adică de 14,09 euro / MWh, la cursul BNR, care este de obicei mai mic decât cel aferent tranzacțiilor.

Pe de altă parte, în România, prețurile s-au apropiat atât de mult de costurile de producție încât producătorii au fost tentați să o reducă, ceea ce ar putea stimula din nou importurile în lunile următoare.

Romgaz (SNG) a extras cu 23,8% mai puține gaze în Trimestrul 3 2020 față de aceeași perioadă din 2019, până la 952 milioane metri cub, iar producția OMV Petrom (SNP) a scăzut cu 9%, până la 1.020 milioane metri cubi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: