20 martie, 2019

Procurori ai Secţiei speciale pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) au cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție detalii privind constituirea completelor specializate, potrivit unor surse Mediafax. 

Răspunsul transmis de Curtea Supremă, conform acelorași surse, a fost concis: toţi magistraţii de la ÎCCJ sunt specializaţi pe judecarea faptelor de corupție.

Miza

Solicitarea acestei Secții speciale înființate de coaliția PSD – ALDE, împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția, care considera că structura poate deveni un instrument prin care politicul să exercite presiuni asupra sistemului judiciar, nu este motivată în niciun fel, dar are legătură cu procesul lui Liviu Dragnea.


Liderul PSD a fost condamnat anul trecut la trei ani și opt luni în Dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

La termenul de luni, 18 februarie, al apelului, Liviu Dragnea nu s-a prezentat, întrucât era internat din cauza unei duble hernii de disc.

Apărătorii inculpaților, inclusiv avocata lui Liviu Dragnea, au invocat ca motiv de apel faptul că fondul nu a fost judecat de un complet specializat pe fapte de corupție, așa cum prevede legea, începând cu 2018, o dată ulterioară pronunțării condamnării de trei ani.

Nelegalitatea completului, consideră avocații atrage nulitatea absolută a condamnării de la fond (de trei ani și șase luni, în cazul lui Liviu Dragnea), pronunțată de trei judecători.


Concret, avocaţii vor rejudecarea fondului cauzei de către un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie specializați pe fapte de corupţie.

Răspunsul ICCJ implică însă că orice complet pe penal al Curții Supreme este specializat pe fapte de corupție, cât timp toți judecătorii acestei instanțe sunt specializați să judece acestfel de infracțiuni.

Secția pentru investigarea magistraților a încercat să preia și Dosarul Tel Drum

Reamintim că SIIJ a cerut de la DNA, de patru ori, dosarul mare Tel Drum, sub pretextul că în dosar sunt implicați și magistrați, cinci judecători și trei procurori (este vorba despre denunțul anonim).

Conflictul pozitiv de competență soluționat de Augustin Lazăr în favoarea DNA, poate fi însă atacat.

În cazul Tel Drum, prejudiciul este de aproximativ 20 de milioane de euro reprezentând valoarea fondurilor europene fraudate, plus un prejudiciu de peste 31 de milioane de lei, produs Consiliului Județean Teleorman

Banii ceruți înapoi de Comisia Europeană au fost returnați de la bugetul de stat și ei nu au pierdut niciun leu.

În acest dosar este acuzat și președintele social – democraților, Liviu Dragnea, pentru fapte comise pe vremea când conducea CJ Teleorman.

Infracțiunile de care este acuzat Liviu Dragnea în Dosarul Tel Drum:

  • constituirea unui grup infracțional organizat
  • două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
  • două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Procurorii au pus sechestru pe averea acestuia și a celorlalți inculpați (cinci urmăriți penal, în total), pentru a recupera pagubele de mai sus. Averile lor nu pot acoperi însă nici pe departe prejudiciul, dar există posibilitatea ca procurorii să descopere și alte sume sau proprietăți, care să fie ulterior puse sub sechestru și confiscate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: